Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британски регулатор погва Apple заради App Store

Разследването е свързано с жалби на софтуерни разработчици

Британски регулатор погва Apple заради App Store

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Британският регулатор по конкуренцията започна антитръстово разследване на Apple, пише CNBC.

Службата по конкуренция и пазари (CMA) заяви, че ще разследва Apple заради жалби от софтуерни разработчици, свързани с магазина за приложения App Store на технологичния гигант.

Apple позволява на разработчиците да пускат приложения за iPhone и iPad през нейната мобилна платформа iOS. Компанията има строг процес по одобряване на приложенията, а също така се сблъсква с критики за 30-процентната такса от приходите, която прибира от всяка трансакция, свързана с тези приложения.

Още по темата

„Милиони от нас използват приложения всеки ден, за да проверяват прогнозата за времето, да играят игра или да поръчват нещо за вкъщи“, коментира Андреа Косчели, главен изпълнителен директор на CMA. “Оплакванията, че Apple използва пазарната си позиция по начини, които са несправедливи или могат да ограничават конкуренцията и избора, което потенциално да ощетява потребителите, когато пазаруват или използват приложения, изискват внимателен контрол“.

Цената на акциите на Apple се понижи с 0,5% преди началото на борсовата търговия.

Британското разследване на Apple следва подобни ходове от Европейския съюз. Миналата година Европейската комисия започна първото си антитръстово разследване на правилата на App Store и на мобилния портфейл Apple Pay. CMA твърди, че ще продължи да координира с ЕС и други регулатори действията си, въпреки че Великобритания формално напусна блока през миналата година.

Говорител на Apple твърди, че фирмата ще работи със CMA за адресиране на притесненията.

„App Store е двигател на успеха на разработчиците на приложения, отчасти заради строгите си стандарти, които се прилагат честно и еднакво за всички разработчици, за да може потребителите да бъдат предпазени от зловреден софтуер, от нежелано събиране на данни без знанието им“, коментира говорител на компанията.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Японски концерн вдъхва надежда за облекчаване на недостига на чипове