IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Comcast се отказва от сделката с Time Warner?

Регулаторите се опасяват, че сливането би довело до гигант, който ще има прекалено голям пазарен дял

10:17 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Comcast Corp. планира да оттегли предложението си за придобиването на Time Warner Cable, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Това се случва, след като американските регулатори обявиха, че са против сливането на двата гиганта.

Оттеглянето на Comcast ще бъде зашеметяващ обрат за сделката за 45,2 млрд. долара, която щеше да е едно от най-големите медийни сливания от години.

Когато сделката беше обявена през февруари 2014 г., мнозина вярваха, че тя има голям шанс да бъде одобрена, макар и с известни отстъпки от страна на регулаторите.

Тя обещаваше да промени медийния пейзаж, принуждавайки собствениците на телевизионни канали и други оператори на платена телевизия също да обмислят възможностите за сливания. Щом сделката отпадне окончателно, компаниите в цялата индустрия могат да преосмислят плановете си.

Оттеглянето на предложението на Comcast ще увеличи възможностите друг да тръгне по петите на Time Warner Cable. Charter Communications, която се интересуваше от Time Warner преди Comcast да отправи офертата си, продължава да показва интерес към компанията, коментират източници, запознати със ситуацията.

Бордът на Comcast трябваше да се срещне в четвъртък вечерта, за да прекрати сделката, коментира друг източник. Бордът на Warner Cable планира да се събере в петък.

Тази седмица Comcast положи последни усилия, за да спаси сделката. В понеделник главният изпълнителен директор на компанията Браян Робъртс говори с председателя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Том Уйлър в опит да го убеди в ползите, които завършването на споразумението би донесло на потребителите. В сряда и четвъртък пък официални представители на Comcast се срещнаха с ръководството на FCC.

На 22-ри април Wall Street Journal обяви, че служителите на FCC същия ден са препоръчали на агенцията да свика „изслушване“ - процедурна стъпка, която може да предизвика дълга съдебна битка. Всичко това сигнализира, че сделката се намира в сериозна опасност. Препоръката на FCC беше, че одобряването на сделката не би било в интерес на обществото.

Въпреки че Comcast би се борила за запазването на сделката, подобен процес не би си заслужавал, ето защо подобни изслушвания са познати сред експертите като ход, свързан с прекратяването на споразумения.

Регулаторите са притеснени от силата, която Comcast ще придобие след сделката, тъй като ще има близо 30% дял от американския пазар на платена телевизия и 57% от пазара на широколентови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още