IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те топ сливания за годината ще донесат на ръководителите 430 млн. долара

Изпълнителните директори извличат ползи от клаузи в договорите си, които се задействат при подобни сделки

08:10 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
10-те топ сливания за годината ще донесат на ръководителите 430 млн. долара

Вихрушката от корпоративни сливания тази година може и да не се отплати на акционерите в дългосрочен план, но едно нещо е сигурно: шефовете, които продават компаниите си, ще се справят повече от добре.

Очаква се изпълнителните директори, които са решили да продават в 10-те най-големи продажби в САЩ, да съберат печалби от около 430 млн. долара чрез плащания от типа "златен парашут", сочи проучване Equilar по искане на Асошиейтед прес. На средностатистическото американско домакинството ще отнеме 847 години работа, за да получи това, което обикновен изпълнителен директор ще получи с един замах.

На средностатистическото американско домакинството ще отнеме 847 години работа, за да получи това, което обикновен изпълнителен директор ще получи с един замах.

Възнагражденията  от типа "златен парашут" често се договарят при наемането на изпълнителните директори. Те са предназначени да компенсират главните изпълнителни директори за загуба на работните им места и за годините на големи заплати, така че те да не застанат на пътя на продажба, която е добра за акционерите.

Но някои критици смятат, че пакетите са толкова разточителни, че могат да станат стимул за сключване на съмнителни сделки.

В торбата с екстри в някои пакети се включват и бонуси за продажби, пари кеш срещу съгласие да не се присъединят към конкурент, компенсация за скъсване на отношенията, парични средства за подпомагане плащането на данъци и еднократна сума като компенсация за отказа от корпоративни автомобили и социални придобивки.

Най-голямата награда е под формата на акции, които изпълнителните директори биха могли да придобият, ако не са се съгласили с продажбата. Но те би трябвало да ръководят компаниите си още няколко години, а и в много случаи - да постигнат определени цели за изпълнение.

Многобройни проучвания показват, че много от сделките по сливане и придобиване са лоши за акционерите на обединените компании в дългосрочен план. От началото на финансовата криза преди шест години големите компании като цяло устояват на желанието да се слеят. Но не и напоследък. Само през миналия понеделник имаше две сделки на обща стойност 100 млрд. долара: предложението на Halliburton към конкурентната компания за услуги за нефтени находища Baker Hughes и офертата на Actavis към производителя на ботокс Allergan.

Тази година са обявени сделки на стойност около 32 трилиона щатски долара в световен мащаб, най-много от 2007 г. насам, според доставчика на данни Dealogic.

Някои от плащанията при 10-те най-големи сделки през тази година влизат в сила, само ако изпълнителните директори на продаващите компании изгубят работните си места, след като сделките са сключени. Някои от сделките са все още в преговори и повечето все още не са приключили.

 

Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още