IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те топ сливания за годината ще донесат на ръководителите 430 млн. долара

Изпълнителните директори извличат ползи от клаузи в договорите си, които се задействат при подобни сделки

08:10 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
10-те топ сливания за годината ще донесат на ръководителите 430 млн. долара

 

Разбивката на плащанията на изпълнителни директори при най-големите сливания за 2014 показва следното:

Давид Пиот от Allergan: 100 млн. долара. Повечето от парите са под формата на опции върху акции, с които той бе удостоен в предходни години. Стойността им се изстреля нагоре тъй като цената на акциите на Allergan скочи повече от два пъти в рамките на 12 месеца. Без сделката за продажба на Actavis Пиот би трябвало да чака четири година за да се „отворят“ всички възможности, което му позволява да претендира за собственост и да ги конвертира в акции. Ако той загуби работата си, след като сделката е сключена, той получава възможността да ги притежава веднага.

Робърт Маркъс от Time Warner Cable: 77 млн. долара. Маркъс, който е бил главен изпълнителен директор в продължение на 11 месеца, ще получи най-голямото обезщетение в този списък - 20 млн. щатски долара, при положение че неговата сделка да продаде на Comcast завърши успешно. Той също така ще получи "ограничени“ акции на стойност 40 млн. щатски долара с целта да бъде накаран да работи усилено на позицията си в продължение на години. Обикновено, Маркъс би трябвало да чака пет години за да осребри всички акции.

Хосе Алмейда от Covidien: 49 млн. долара. Неговото заплащане за продажба на конкурентния производител на медицинско оборудване Medtronic ще бъде най-вече под формата на акции. Той също така ще получи 84.000 долара в "социални придобивки и помощи", включително 12 месеца преквалификация.

Джефри Биндер от Biomet: 45 млн. долара. Почти цялото заплащане е в акции, които той би трябвало да чака с години, за да получи, ако не продаде компанията за ортопедични продукти. Той получава тези пари, дори и ако запази работата си, което е известно на експерти по плащанията като "единен спусък". Продажбата през април към конкурента Zimmer все още е висяща.

Мъри Кеслър от Lorillard: 45 млн. долара, ако сделката му за продажба на конкурента производител на тютюн Reynolds American се осъществи. Заплащането му включва 11 млн. долара обезщетение за напускане на работното място.

Ракеш Сачдев от Sigma-Aldrich: 34 млн. долара. Най-големата част е в опции върху акции на стойност 13 млн. долара, които ще са дължими незабавно, ако сделката му да продаде на немската компания Merck завърши успешно. Sigma-Aldrich произвежда химикали и други материали, използвани в лабораториите.

Мартин Крейгхед от Baker Hughes: 29 млн. долара. Пакетът включва 3,2 млн. заплащане за "дългосрочен стимул", въз основа на данни от 2013 г. от нормативно изискваната информация на компанията. Ако преговорите за продажба на Halliburton завършат успешно, Крейгхед ще трябва да постигне определени цели за период от три години, за да получи всички пари.

Мат Шатток от Beam: 28 млн. долара за продажбата на компанията, която прави уискито Джим Бийм на Suntory Holdings в сделка, която бе приключена през май. Пакетът включва обезщетение на стойност 8 млн. долара.

Майкъл Уайт от DirecTV: 22 млн. долара. Пакетът включва 5,5 млн. долара, ако той не премине към някой конкурент две години след като продажбата към AT&T е завършена.

Брентън Сандърс от Forest Laboratories: Нула. Сандърс имаше "златен парашут", който му дава право на 53 млн. долара, третият по големина в списъка. Но изплащане му изисква нещо, което експертите по компенсациите наричат "двоен спусък". Той трябваше едновременно да продаде компанията си и да загуби работата си. В един необичаен ход, Сандърс пое поста на директор на придобващата Actavis (виж бележката за сделката с Allergan по-горе).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още