IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се готви за преминаване към дигитално евро

През следващите месеци ще видим пилотни проекти на български технологични компании за създаване на блокчейн инфраструктура, посочи Петко Карамочев

22:00 | 13.10.20 г.
ЕЦБ се готви за преминаване към дигитално евро

IT експертът е на мнение, че ако Европа продължи да се развива както досега дигитално, САЩ ще я следват.
Той все пак изрази съмнение, че Европейската централна банка ще има готовност да емитира дигитално евро до 2023 г., тъй като „все още съществуват много рискове за банковия сектор“.

Карамочев обясни, че идеята е да се запази дигиталната репрезентация на кеша.

„ЕЦБ няма да премахне изцяло кешовите разплащания, но ще запази както кеша, така и депозитите в търговски банки, като въведе дигитален кеш“, коментира IT експертът и потвърди, че през следващите години тотално ще се променят плащанията с финтех решенията.

„От гледна точка на потребителите можем да си го представим по два начина - единият е по примера на банките чрез компании, които ще предложат на потребителите да имат подобни на сметки цифрови портфейли, а вторият начин е подобно на биткойн - всеки да си има собствен цифров портфейл без да е необходимо да използва посредници“, обясни Карамочев.

IT експертът заяви, че залогът за създаването на дигиталната валута на централните банки в момента е голямата конкуренция, която сега се забелязва не само между компании, но и между държави и фирми.

Той посочи, че специално при засилването на плановете за дигитално евро интересните фактори са процесите в Китай, където централизираните решения много бързо могат да бъдат прокарани и дигиталният юан може да направи страната по-конкурентна, както разбира се и наличието на Либра.

„Когато говорим за дигитално евро това означава нулеви разходи и липса на тези негативни лихвени нива, в които отидохме през последните години. Това означава, че за потребителите ще бъде много по-малко рисково да поддържат парите си в дигитално евро“, смята Карамочев и изрази съжаление, че в България все още не се работи по създаване на национална инфраструктура за дигиталното евро.

Той обаче се надява, че през следващите месеци ще видим пилотни проекти на технологични компании по изграждането на блокчейн инфраструктура за свързване на страната със света.

Основателят на INDUSTRIA.tech коментира и проекта за Единна европейска блокчейн структура (European Blockchain Service Infrastructure) за свързване на всички европейски държави в единна система за сигурен обмен на данни, като я нарече „високоскоростна дигитална инфраструктура на модерна Европа“.

„Европа раздвижи мускули и показа, че има интересни проекти - дигиталното евро и европейска блокчейн сървиз инфраструктура. Европа продължава да бъде най-свободният континент, вярвам, че ще живеем по-добре, ефективно и иновативно въпреки временния скептицизъм“, смята Петко Карамочев.

Кога започват консултациите на ЕЦБ за дигиталното евро? Какви са залозите при надпреварата за цифрова валута? На кого ще имат повече доверие потребителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още