IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК също е разтревожена от опасността от шпионаж от страна на Huawei*

Белгия дори обмисля да забрани устройствата на китайската компания

14:21 | 07.12.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е обезпокоена от опасността от шпионаж от страна на китайската компания Huawei и други китайски технологични компании, заяви европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип, цитиран от ТАСС.

Ансип изтъкна, че при китайските компании има правила, които ги задължават да сътрудничат на тайните служби, предава БТА.

"Да, трябва да се боим от тези рискове", изтъкна той, коментирайки обвиненията в електронен шпионаж срещу тази компания.

Що се отнася до задържаната в Канада финансова директорка на Huawei Мън Ванчжоу, той заяви, че Европейската комисия знае малко за този случай. 46-годишната финансова директорка на Huawei бе арестувана на 1 декември в Канада по искане на САЩ по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Huawei, която отчете приходи за 93 милиарда долара миналата година и се смята за национален лидер в Китай, е в полезрението на редица западни страни заради връзките ѝ с китайското правителство и опасенията, че Пекин я използва за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

Белгийският център за киберсигурност дори обмисля да забрани на далекосъобщителните дружества да предлагат и използват устойствата на китайския производител Huawei. Това съобщават представители на властите, цитирани в местни медии, пише БТА.

Отбелязва се, че е поръчана проверка, за да може Белгия да вземе основателно решение. От местното представителство на китайското дружество са заявили, че работят по всички действащи правила и са добавили, че "все още няма и най-малкото доказателство" да са направили нещо лошо.

Медиите отчитат, че САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия са взели решение да забранят устройствата на китайския производител. Допълва се, че това решение може да е част от обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Пекин, без непременно да има доказателства за електронен шпионаж чрез устройствата на Huawei. Припомня се, че основателят на марката е бил свързан с китайската армия.

*Информацията е актуализирана към 15:12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Друго е като те подслушват свои хора, питай Меркел. :]А на тези кой им е разрешил, ама-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
Видяла жабата, че подковават вола. А що не се разтревожи за това, че АНС записва и съхранява абсолютно всяка информация, която върви по нета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още