IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook оценен на над 70 млрд. долара

GSV Capital обяснява нагледно изчисленията си - тя е купила 225 000 акции по средно 29,28 долара всеки

14:56 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Създателят на Facebook - Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Създателят на Facebook - Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Най-новият етикет с цената на най-голямата социална мрежа Facebook ще бъде за малко повече от 70 млрд. долара, пише Wall Street Journal, цитирайки оценката на калифорнийската инвестиционна компания GSV Capital.

GSV Capital обяснява нагледно изчисленията си - тя е купила 225 хил. акции по средно 29,28 долара всяка. По данни на Sharespost Facebook е готов да издаде 2,4 млрд. акции.

Facebook, разбира се, все още не е котиран на борсата, но акции на компанията редовно сменят притежателите си, най-често при промяна на работното място на служителите. Тези отделни сделки се ползват като база, за да се изчисли общата стойност на компанията. При всички случаи обаче тези назовани числа са само груба изходна точка за действителната цена на социалната мрежа, при положение, че Facebook наистина се озове на борсата през 2012 г.

Инвеститорите се надяват, че при едно IPO Facebook ще набере поне 100 млрд. долара. Когато инвестиционната банка Goldman Sachs започна анализ на компанията в края на миналата година, стойността на компанията се оценяваше на 50 млрд. долара. От тогава обаче в пространството се появяват все по-високи цифри. На платформата за търговия Sharespost цената на акция в момента е 33,50 долара, което значи борсова цена от около 79 млрд. долара. 

Онова, което прави Facebook толкова интересен за инвеститорите, са неговите около 750 млн. потребители. Едва ли има друг канал в света, който да може да достигне с реклама до толкова много хора. Това е и главният източник на приходи за Facebook.

Все пак обаче бизнес климатът за борсови дебюти на интернет компаниите се смрачи в последно време. Акциите на социална мрежа за професионална реализация LinkedIn и на интернет радиото Pandora са доста далече от своите най-високи стойности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още