IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Lenovo измести HP като най-голям PC производител

Азиатските производители продължават да отнемат от пазарните дялове на американските си конкурентни, констатират компании за пазарни проучвания

10:25 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Lenovo вече е номер едно в света на компютрите, твърди Gartner. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Lenovo вече е номер едно в света на компютрите, твърди Gartner. Снимка: Ройтерс

Китайският производител на компютри Lenovo за първи път стана най-големият в бранша, заменяйки на лидерската позиция американския си конкурент Hewlett-Packard (HP), показва проучване за пазара на изследователската група Gartner.

Принадлежащата по-рано към IBM компания успява преди всичко с евтини цени да се противопостави на низходящата тенденция в индустрията, увеличайки продажбите си, обяви Gartner в сряда. Общият пазар през третото тримесечие възлиза на 87,5 милиона компютри, което представлява спад от 8,3% в сравнение със същия период на миналата година. 

Китайската компания повишава пазарния си дял до 15,7%, като е доставила около 13,77 млн. устройства през тримесечието, което е с 10% повече от преди година. Глобалният дял на HP възлиза на 15,5%, след като американската компания е доставила 13,55 милиона единици, което е спад от 16,4% на годишна база, твърди Gartner, добавяйки, че това е първият път, в който HP предава лидерската позиция на пазара от 2006 г. насам.

Компанията за проучване на пазара International Data Corporation (IDC) обаче все още не вижда Lenovo като най-голям производител на компютри. Според IDC HP все още има малко предимство пред китайците с пазарен дял от 15,9%, точно пред Lenovo с 15,7%. Подобно на Gartner, IDC също говори за свиващ се пазар на традиционните персонални компютри. Докато според Gartner световните доставки на PC се понижават с 8,3% до 87,5 млн. броя, IDC твърди, че спадът е от 8,6% до 87,8 милиона броя.

Според данни и на двете анализаторски компании Lenovo, Acer и други азиатски производители продължават да отнемат от пазарните дялове на американските си конкурентни HP и Dell.

Статистиката им идва часове, след като третата голяма фирма за проучвания, IHS iSuppli, прогнозира, че доставките на компютри ще отчетат първия си годишен спад от 11 години насам.

Световните доставки на компютри ще отчетат тази година спад за първи път от 2001 г. насам, заяви вчера технологичната фирма за проучвания. В конкретни цифри това означава, че пазарът ще възлезе на около 348,7 милиона броя през 2012 г., с 1,2% по-малко от миналогодишния обем.

IHS отбеляза, че годината е започнала обещаващо, след като Intel и производителите на персонални компютри са се похвалили с тънки и леки ултрабуци на Consumer Electronics Show в Лас Вегас. Тримесечните продажби обаче се оказаха разочароващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още