IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солидно предупреждение за печалбата за Hewlett-Packard

Според изпълнителния директор Мег Уитман компанията няма да се възстанови преди 2015 г.

22:19 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уитман попари надеждите на инвеститорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уитман попари надеждите на инвеститорите. Снимка: Ройтерс

Най-големият в света производител на компютри Hewlett-Packard се настройва за дългогодишна суша. Едва към 2016 г. компанията ще отчита ръст, съизмерим с нарастването на американската икономика, обяви главният изпълнителен директор на компанията Мег Уитман в сряда. Все пак дотогава оперативната печалба се очаква да расте по-бързо от приходите, а доходността да е сред най-високите в бранша, пише Financial Times.

През миналата година дошлият от SAP изпълнителен директор Лео Апотекер поиска компанията да напусне бизнеса с производство на компютри и вместо това да се съсредоточи върху софтуера. Той също така замрази боледуващия бизнес със смартфони и таблети. Курсът му се оказа доста според, а акциите се сринаха. Апотекер трябваше да си отиде, за да може в края на краищата бившият главен изпълнителен директор Ebay Уитман да се присъедини към мениджмънта. Тя започна курс към преструктуриране със съкращения и намаляване на разходите. 

По по-ранни данни до есента на 2014 г. се очакваше да бъдат съкратени 29 000 работни места. Повече от 4000 служители вече са напуснали компанията, до октомври техният брой трябва да достигне 11 500. Много служители са се съгласили с предложението на компанията за по-ранно пенсиониране.

Преобразуването ще отнеме повече време от планираното, призна сега Уитман. Околната среда все още остава много трудна. За фискалната година, която започва през ноември 2013 г., тя очаква печалба на акция от 2,10 -2,30 долара. До каква степен очакванията на пазара няма да бъдат изпълнени, показва предишна прогноза: HP очаква на тази база печалба от 3,40 до 3,60 долара за акция, анализаторите очакваха досега средно 4,16 долара на акция.

HP, наред с други класически компютърни производители, трябва да се справи с ентусиазма на потребителите към бизнеса със смартфони и таблети. Търсенето на лаптопи и настолни компютри от друга страна намалява. Вторият стълб на HP – бизнеса с принтери, вече не е толкова добър бизнес в ерата на цифровите снимки.

По данни на пазарния анализатор Gartner HP е все още пазарен лидер на пазара на компютри, но с малка преднина. Китайският конкурент Lenovo следва американците по петите. През второто фискално тримесечие HP държи пазарен дял от 14,9 на сто (от 16,9%); Lenovo се подобрява до 14,7% (от 12,7%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още