IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard ще съкрати с 2 хил. повече служители

Обявените за закриване 27 хил. работни места очевидно няма да са достатъчни

16:59 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Hewlett-Packard ще съкрати с 2 хил. повече служители

Новините за служителите на изпадналия в криза производител на компютри Hewlett-Packard стават все по-лоши, съобщава Ройтерс.

Вместо първоначално обявените 27 000 работни места, които трябваше да бъдат съкратени, сега стана ясно, че до есента на 2014 г. ще бъдат закрити 29 хиляди работни места, обяви концернът в понеделник. По този начин очакваните разходи за цялото преструктуриране на компанията ще се повишат от 3,5 до 3,7 млрд. долара (2,9 млрд. евро).

HP страда от слаби продажби на компютърни системи в резултат на глобалната икономическа несигурност и нарастващата популярност на таблети и смартфони. Към това трябва да се добавят и грешки в „собствената къщичка“. През последното фискално тримесечие лидерът в индустрията отчете загуба от 8,9 млрд. долара. Само реорганизацията е струвала на концерна загуба от 1,7 млрд. долара.



Според по-ранни данни повече от 4000 служители вече са си тръгнали от базираната в Пало Алто, Калифорния, компания, а до октомври техният брой трябва да достигне 11 500. Много служители са приели и условията за по-ранно пенсиониране. И в Европа, преди всичко в Германия, ще има засегнати, но засега компанията не дава по-конкретни данни за това.

Кавги и противоречащи си решения в управлението понижиха доверието сред клиентите. Идващият от SAP вече бивш изпълнителен директор Лео Апотекер искаше компанията да напусне пазара на персонални компютри и вместо това да се съсредоточи върху софтуера. Тогава акциите на компанията се сринаха, Апотекер трябваше да си тръгне, а мястото му бе заето преди по-малко от година от Мег Уитман.

По данни от фирмата за маркетингови проучвания Gartner, HP има съвсем малка преднина на пазара на компютри. Китайската Lenovo следва американците по петите. През второто тримесечие на годината HP държи пазарен дял от 14,9% (спад от 16,9%), Lenovo подобри дела си до 14,7% (12,7 процента). В Европа американската компания е загубила лидерската си позиция според Gartner и вече е паднала на трето място зад Acer и Lenovo.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още