IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM и Intel инвестират 4,4 млрд. долара за изследване на чипове

Вложението ще доведе до създаването или запазването на около 6900 работни места в индустрията

12:59 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ню Йорк вече се превърна в център за развойни и изследователски изследвания на чиповете. <em>Снимка: IBM&nbsp;</em></p>

Ню Йорк вече се превърна в център за развойни и изследователски изследвания на чиповете. Снимка: IBM 

Група от производители на полупроводници, предвождана от IBM, Intel и Globalfoundries, ще инвестира 4,4 млрд. долара в нови развойни и изследователски центрове в щата Ню Йорк, заяви губернаторът Андрю Куомо, цитиран от Bloomberg.

Инвестиционният проект, в който се включват и TSMC и Samsung, ще продължи пет години. Агенцията припомня, че в щата вече има много изследователски центрове за полупроводници. Повечето от тях са собственост на IBM и Globalfoundries. Последната е пред завършване на фабрика за чипове в Малта, Ню Йорк, за производството на 28-нанометрови процесори. IBM от няколко години има лаборатории в региона.

Инвестицията ще бъде изразходвана за два проекта. Първият е под контрола на IBM и се концентрира върху две бъдещи поколения чипове, заяви още Куомо. Вторият е общ проект на петте компании и се концентрира върху преноса на технологиите от 300-милиметрова към по-напредналата 450-милиметрова техника. 450-милиметровите полупроводникови пластини имат двойно по-висока производителност от предшествениците си, което води до по-ниски разходи. По-големият размер на пластините намалява разходите за производството на всеки отделен чип, като в същото време намалява и цялостното използване на ресурси. 

Инвестицията ще доведе до създаването (или запазването) на около 6900 работни места в индустрията. Сред тях са 2500 нови работни места във високотехнологичните отдели на CNSE Albany NanoTech Complex, IBM Yorktown Heights и IBM East Fishkill.

Още през април 2009 г. алиансът между петте компании обяви старта на съвместна разработка на 28-нанометров производствен процес на полупроводниковата технология за мобилни устройства и друга потребителска електроника. Изследователската програма включва разработването на нови материали за полупроводникови чипове и производствени технологии, както и оптимизация на производствените процеси. За основна цел на разработката се приема технология за мобилни устройства (смартфони, таблетни компютри) и облачни изчисления. Учените се стремят ктм намаляване на размера на елементите, намаляване на потреблението на енергия и повишаване на производителността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още