IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM направи пробив в изкуствения интелект

Чип на компанията ще обработва едновременно информация и ще може да се учи от нея

18:18 | 18.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро компютрите ще се научат да мислят. Снимка: IBM</p>

Скоро компютрите ще се научат да мислят. Снимка: IBM

Компютрите стават все по-мощни, но никога няма да могат да се доближат до способностите на човешкия мозък. Най-голямото предизвикателство при развитието на компютрите е да доближат възможно най-близко един до друг техниката и способността на човешкото същество да разсъждава.

Изглежда, че американската технологична компания IBM се е запътила с бърза скорост натам. Концернът разработва микрочип, който ще притежава качествата на човешката централна нервна система, пише CNET. Чипът имитира работата на човешкия мозък, като обработва информация едновременно от няколко източника.

Ползвайки сложни алгоритми, чипът ще обработва едновременно информация и ще може да се учи от нея.

Така новото поколение чипове ще надмине стандартните, които са ограничени от архитектурата си, която не позволява едновременната и взаимосвързана работа на процес и памет.

Новите чипове ще намерят приложение в т.нар. „когнитивни" компютри. Те не само ще анализират данни, но и ще могат да правят заключения и хипотези, както и да се обучават.

Онова, което особено интересува IBM, е способността на чипа да преработва сигнали от реалния свят като външна температура, мирис или движение, така че те да се ползват от компютрите. Целта е да се свърже съществуваща инфраструктура като електроцентрали или улични лампи с компютри. Те могат да са в полза и на дистрибуторските фирми, които ще могат да контролират складовете с бързоразваляща се продукция, благодарение на чувството им за "обоняние".

Новите процесори са изградени по 45-нанометрова технология и имат по 256 цифрови неврона. Единият от чиповете съдържа над 262 хиляди програмируеми синапса, а вторият има около 65 хиляди обучаващи се синапса.

В бъдеще концернът ще увеличи броя на невроните до 10 милиарда, а на синапсите - до 100 трилиона. Подобна система ще консумира около 1000 вата енергия, пише още CNET. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още