IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландският кабинет има нужда от още време, за да вземе решение по казуса Apple

Той трябва да реши дали да подкрепи желанието на финансовия министър Нуунън за обжалване на решението на ЕК

16:43 | 31.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландският кабинет може да има нужда от повече време, за да реши дали да подкрепи препоръката на финансовия министър, че Дъблин трябва да обжалва решението на Европейската комисия (ЕК) във връзка с данъчната сделка на страната с Apple, коментира представител на властите пред Ройтерс.

Министърът на финансите Майкъл Нунан заяви във вторник, че е „дълбоко несъгласен“ с решението на комисията, че Apple трябва да върне на Ирландия неплатени данъци в размер на 13 млрд. евро заради незаконно данъчно споразумение. Той ще поиска одобрение на това предложение от кабинета по-късно днес.

Правителството на малцинството, водено от Fine Gael, разчита на подкрепата на редица независими депутати, част от които е и Independent Alliance. Последната обяви във вторник, че разглежда решението и ще се нуждае от допълнителни консултации с Нунан, с данъчни служители и независими експерти.

Ако Independent Alliance откаже да подкрепи обжалването и напусне кабинета, Fine Gael няма да има достатъчно подкрепа в парламента, за да приема закони, а правителството може да падне.

"Сигурен съм, че ако хората се нуждаят от повече време, за да разберат въпроса, те ще намерят време, за да свършат това правилно“, коментира министърът на публичните разходи Паскал Донахоу от Fine Gael пред държавната телевизия RTE в отговор на въпрос дали премиерът Енда Кени ще даде на Independent Alliance повече време, ако депутатите се нуждаят от него.

Fine Gael също така зависи от споразумението си с най-големия си съперник – Fianna Fail - да се въздържи от мажоритарно гласуване, за да улесни правителството на малцинството. Fianna Fail заяви във вторник, че ще подкрепи обжалването пред европейските съдилища.

И двете страни бяха критикувани от левицата Sinn Fein, третата най-голяма партия в страната. Тя заяви, че правителството трябва да приеме решението на Европейската комисия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още