Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Jamba - българският стартъп за връзка между хората с увреждания и работодателите

Идеята е хората със специални потребности да получат не само подкрепа, но и нова квалификация, за да станат конкурентоспособни

Jamba - българският стартъп за връзка между хората с увреждания и работодателите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според официалната статистика в България има 800 хил. души с увреждания. 80% от тях са в трудоспособна възраст, но само 12 на сто работят. Виждайки тези данни, две млади дами решават, че могат да създадат решение на проблема с безработните хора със специални потребности.

Така през октомври 2016 г. се ражда идеята за Jamba – онлайн платформа, която осъществява връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели. Тя не е просто онлайн система, а нещо повече – идеята ѝ е да носи нова квалификация на онези, които се нуждаят от нея, имат нужда да натрупат стаж в дадена област и да изучат тънкостите на някой занаят.

„Предлагаме предварителен модул, който се казва Jamba Mixer”, посочва Ива Цолова, съосновател на Jamba, допълвайки, че чрез него се осъществява подготовката на кандидатите. Идеята е да се види какви са уменията и квалификациите на кандидата за работа, а след това те да бъдат доразвити, така че човекът да стане конкурентен на пазара на труда.

По думите на Йоана Колева, съосновател на Jamba, институциите в България подкрепят идеята и предстои сключването на партньорства с част от тях.

От екипа посочват, че се радват на голяма подкрепа и от страна на бизнеса, който е готов да протегне ръка на хората със специални потребности. Въпреки това и кандидатите, и самите организации все още имат някои притеснения.

„Работодателите най-вече се притесняват от „увреждането“ и не знаят как кандидатите ще се справят със задачата“, коментира Янка Трачук, лидер „Подбор на кадри“ в Jamba. От своя страна, хората с увреждания се страхуват как ще бъдат приети. Но ролята на българския стартъп е именно в битката с тези проблеми и преодоляването на бариерата, която се поставя между двете страни. Вижте повече в репортажа на UpDate.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

гледано: 3635   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
УСПЕХ в начинанието на платформата. Дори и само един " смукач" на НОИ по рождение ,да успее да "РАБОТИ "чрез вас е принос за истинските увредени хора ,но със стаж.
0
 
3
 
2
преди 6 месеца
Проблемът с хората с увреждания е не желание или нежелание на работодателите, а факта, че според законите е почти невъзможно да бъдат съкратени или уволнени. Това е причината много фирми да ги избягват.
3
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кое точно прави тази стартираща компания в стартът?

Още от Новини
Безпилотен автомобил на Uber уби пешеходец