IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналистите от BBC започнаха 24-часова стачка

Тя е в знак на протест срещу съкращенията на 650 работни места в корпорацията

15:49 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Журналистите от  BBC започнаха 24-часова стачка

Служителите на британската медийна корпорация BBC (British Broadcasting Company) започнаха 24-часова стачка, заради която не бяха излъчени редица новинарски програми, предаде австрийската агенция APA.

Представители на британския Национален съюз на журналистите започнаха днес протест веднага след полунощ, а от вторник журналистите ще започнат да работят "според правилата" - няма да вършат нищо извън служебните си задължения.

Представител на журналистическия синдикат NJU е заявил, че стачката ще бъде подкрепена в цялата страна. Заради нея новинарската програма Today News по Radio 4 е започнала с един час закъснение, а вечерната новинарска програма Newsnight ще изпадне съвсем.

Стачката е насочена срещи планираното съкращение на работни места в BBC World Service, както и в отдела BBC Monitoring, който оценява другите медии в целия свят.

През януари BBC World Service обяви, че ще закрие 650 места, след като правителството прие решението си за намаляване на разходите по бюджета със 16%. BBC е обществена радио-телевизионна компания, която се издържа само с такси за ползване от абонатите си и държавни субсидии.

Като реакция на стачката BBC публикува следното кратко съобщение:

"Разочаровани сме, че NJU започна днес стачката и искаме да се извиним на зрителите ни за някои проблеми и прекъсвания на програмата. Сегашните мерки за запазване на работните места не променят факта, че BBC трябва да реагира със съкращения на намаляването на общественото субсидиране".

"Заради намалялото държавно финансиране на Световната служба и службата за мониторинг се наложи да съкратим 387 работни места, а това означава, че за жалост уволнение заплашва още около 100 служители", заяви бизнесдиректорът на BBC  Люси Адамс в обръщение към персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още