IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle води преговори за придобиването на компанията Cerner

Това може да даде на гиганта по-голям достъп до пазара на услуги в здравеопазването

10:52 | 17.12.21 г.
<p>
	Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската Oracle води преговори за придобиването на компанията за електронни медицински досиета Cerner, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Сделката може да е на стойност 30 млрд. долара и да тласне допълнително гиганта за корпоративен софтуер в здравеопазването.

Споразумението може да бъде завършено скоро, твърдят част от източниците, ако преговорите не се разпаднат. Ако сделката се осъществи, тя ще бъде най-голямата в историята на Oracle, която има пазарна стойност от повече от 280 млрд. долара.

Американската Cerner проектира софтуер, който болници и лекари използват, за да съхраняват и анализират медицински досиета и друга здравна информация. Фирмата има пазарна стойност от около 23 млрд. долара. С обичайната премия при поглъщане се очаква сделката да оцени компанията на около 30 млрд. долара, макар че точните условия още се обсъждат и не са ясни.

Oracle, която е ветеран от Силициевата долина, миналата година премести централата си в Остин, Тексас. Тя е един от най-големите доставчици на софтуер на други компании и организации.

През август Cerner избра Дейвид Файнбърг за свой главен изпълнителен директор – роля, която той пое през октомври. Файнбърг идва от конкурента на Oracle – Google, където ръководеше усилията, свързани със здравеопазването и помогна за сключване на партньорства с някои от най-големите болнични системи в страната за събиране и анализ на данните им.

Oracle вече има значително присъствие в сектора на здравеопазването, предлагайки технологии, които помагат на здравните застрахователи, доставчиците на здравни услуги и публичните здравни системи да обработват данните си, за да увеличат своята ефективност.

Акциите на Oracle приключиха борсовата сесия в четвъртък на цена от 103,22 долара, като записаха леко понижение предвид по-големите технологични разпродажби. Цената се оказа малко под историческия връх, който достигна ден по-рано. Стойността на книжата нарасна с повече от 15% миналата седмица, когато компанията отчете резултатите за четвъртото си фискално тримесечие, които надминаха очакванията. От своя страна, главният изпълнителен директор Сафра Кац повтори очакванията, че ръстът на годишните приходи ще се ускори спрямо този за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още