Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

При планирането на бизнеса най-важен е анализът на индустрията, смята IT експерт

В комуникация с клиентите трябва да се изяснят детайлите преди софтуерните разработки, посочи Ангел Куртев, проектен координатор в Мусала Софт

гледано: 1412   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

При планирането на бизнеса трябва да се представят в най-голям детайл нещата, за да се следят в прогресия. Трябва да има ясно дефинирани стъпки в технологично решение, с които да запознаеш клиента, преди да си реализирал софтуера. Това обясни Ангел Куртев, проектен координатор в Мусала Софт, в предаването „Investbook“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че стандартният процес по бизнес анализ включва няколко основни стъпки.

Още по темата

“Първата стъпка е да разбереш какво прави клиентът в момента, какъв му е настоящият процес, как работи. Следва фазата, в която можеш да проучиш с помощта на технологиите как да може да подобриш този процес, как може да го развиеш по-добре. Трябва да познаваш сферата, индустрията, да се запознаеш с клиента, неговите дейности и процеси“, посочи експертът.

По думите му е нужно да познаваш методите, по които можеш да разбереш повече за компанията – това са различни интервюта с различните отдели в тази компания, които участват в процеса.

„Трябва да знаеш как да начертаеш диаграми на тези процеси, как да можеш да ги опишеш, да ги дефинираш в софтуер след това“.

Куртев посочи, че когато човек прави бизнес анализ, най-добре е да се визуализира това, което вече е разбрал за компанията.

„Софтуерните решения са в сферата на тази визуализация. Единият вариант е да направиш мокъп екрани (или изкуствени екрани) за това как би изглеждала системата“.

Според него това помага много в комуникацията с клиентите, защото те могат да си представят какво ще получат и могат да дадат добра обратна връзка, за да се подобри планирането.

„А преди да направиш тези екрани, е добре да нарисуваш процеса, особено ако той включва повече от една система. Има софтуери за рисуване на диаграми, с които може да нарисуваш последователност от дейности, които е необходимо да се случат, за да се реализира това нещо“.

Куртев добави, че след като са дефинирани нещата, остават инструментите, които са тип project management, с които се управлява наборът от задачи, които следва да се изпълнят в един проект.

Правят ли корекции клиентите? Кои са най-допусканите грешки при планиране на бизнеса? Какви софтуерни решения се предлагат? Каква е цената на инвестицията в бизнес анализ?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ ограничиха износа на технологии за най-големия производител на чипове в Китай