IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Apple растат въпреки спада на продажбите на iPhone

И все пак печалбата спада и през последното тримесечие на фискалната година

13:30 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple показва, че има живот отвъд iPhone, като отчете ръст на резултатите от други устройства и услуги за последното тримесечие, които компенсираха слабостта на основния ѝ бизнес, пише Wall Street Journal.

Приходите на технологичния гигант нараснаха с 1,8 на сто през тримесечието до септември, достигайки 64,04 млрд. долара. Те са подкрепени от ръста на продажбите на носими устройства, в това число умни часовници, и на услуги като приложения, абонаменти за музикален стрийминг и мобилни разплащания. Тези ръстове помогнаха за компенсирането на 9,2% спад на продажбите на iPhone, които спадат през последната година.

Печалбата се е свила с 3 на сто до 13,69 млрд. долара. Това надмина очакванията, но отбеляза първия път откакто Тим Кук пое ръководството през 2011 г., на спад печалбата на Apple във всички четири тримесечия на фискалната година.

Apple отговори на предизвикателството на съзряващия пазар на смартфони, като ускори продажбите на софтуер, услуги и аксесоари през своите 900 млн. броя телефони iPhone, които са в употреба в момента по света. Компанията обяви, че приходите от бизнеса ѝ с услуги са скочили с 18% през последното тримесечие, а тези от носими устройства - с 54%, благодарение на популярността на безжичните слушалки AirPods. Компанията разширява усилията си в сферата на развлеченията и този петък пусна новата си видео стрийминг услуга Apple TV+.

И все пак услугите и носимите устройства заедно донесоха 19 млрд. долара приходи за тримесечието, което е по-малко от 60-те процента, идващи от iPhone. Apple обаче увери инвеститорите, че новите модели iPhone се приемат добре. Тя даде прогноза за текущия отчетен период, която успя да надмине значително прогнозите. Тя очаква между 85,5 млрд. и 89,5 млрд. долара приходи за тримесечието, което представлява подобрение спрямо сумата от 84,31 млрд. долара, които отчете през същото тримесечие миналата година.

В интервю главният финансов директор Лука Маестри заяви, че Apple се насочва към силен коледен сезон благодарение на интереса на потребителите към новите модели iPhone и новите допълнения към носимите предложения, включително по-скъпата версия на AirPods, която беше пусната в продажба тази седмица. Той допълни, че китайският бизнес на компанията се е подобрил значително, а първоначалните реакции на китайските потребители към новите модели iPhone е „много, много добър“.

"Смятаме, че представянето на iPhone ще се подобри спрямо това, което виждаме през фискалната 2019 г.“, коментира Маестри. „Според нас носимите устройства ще са много силни“.

Някои инвеститори се опасяват, че новите iPhone, представени през септември, няма да успеят да привлекат потребителите и ще натежат на продажбите през задаващата се година, тъй като имат ограничен брой нови функции. IPhone все още носи повече от половината приходите на Apple.

Американският технологичен гигант отчете печалба от 3,03 долара на акция. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха тя да е 2,83 долара на акция.

Книжата на компанията повишиха стойността си с близо 2% по време на следборсовата търговия. Преди отчета те завършиха борсовия ден в САЩ почти без изменение на цена от 243,23 долара.

През последните месеци цената на акциите на Apple скочи, отчасти заради очакването, че компанията ще пусне първия си 5G iPhone през септември 2020 г. Анализаторите от Wall Street очакват компанията да се върне към растеж на продажбите на смартфоните си през фискалната година, която завършва през септември 2021 г.

Оперативните разходи са нараснали с 9% през тримесечието, надминавайки ръста на приходите. През последните години разходите се повишиха с добавянето на функции като лицевото разпознаване в iPhone и инвестициите в проучвания и развитие.

Междувременно основният бизнес с iPhone показва знаци на подобряване. 9-те процента спад на продажбите през септември представлява подобрение спрямо 15% спад през предходните три тримесечия.

По думите на Маестри продажбите на iPhone са се подобрили през последните две години, след като Apple намали цените на устройствата си на някои пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още