IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla са се свили с 31% през първото тримесечие

Негативно влияние имат проблемите с доставките в Европа и Китай

08:50 | 04.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на Tesla са спаднали с 31% през първото тримесечие, след като производителят на електромобили се сблъска с проблеми по първите доставки на седана Model 3 в Европа и Китай заради по-дългите периоди за изпълнение на поръчките, предава Ройтерс.

Но компанията от Силициевата долина потвърди своята прогноза да достави между 360 хил. и 400 хил. превозни средства тази година. Tesla заяви, че американските поръчки на нейния нов Model 3, който наскоро беше пуснат на цена от 35 хил. долара, е надвишил капацитета на компанията за изпълнение през тримесечието.

Tesla, чиито данни за продажбите не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите, заяви, че е доставила само половината от продаденото през тримесечието до 21 март, а 10 600 автомобила все още са в процес на доставка в края на отчетния период. За сравнение само 1900 превозни средства бяха в това състояние в края на четвъртото тримесечие.

“Като цяло Wall Street очакваше апокалиптично тримесечие, а продажбите на Model 3 бяха по-добри от опасенията на мнозина”, коментира анализаторът на Wedbush Даниел Айвс.

По-слабият резултат за първото тримесечие беше очакван, след като Tesla за първи път се насочи към доставки на новия Model 3 в Китай и Европа през януари и февруари, на фона на забавянето на търсенето в Северна Америка и след свиването на данъчното облекчение наполовина в края на 2018 г.

Тази седмица Tesla заяви, че нетната печалба за тримесечието ще бъде негативно засегната от по-слабите продажби и скорошното свиване на цените. През февруари компанията предупреди, че ще отчете загуба за първото тримесечие.

Tesla е доставила 50 900 бройки от Model 3 през тримесечието, което се оказа под прогнозите за 58 900 броя по данни на Refinitiv. Компанията е продала общо 63 хил. превозни средства, включително 12 100 Model S и Model X. Това е под 27 500 Model S и X, продадени през четвъртото тримесечие на миналата година. Анализаторът Айвс определи продажбите на S и X като слаби, но заяви, че Tesla се фокусира върху Model 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
и аз това се зачетох :))) ... спад от 31% спрямо Q4 на 2018 , обаче на годишна база 110% ръст към Q1 на 2018 ... сигурно са писали заглавието да провокират Импа да драсне някой ред за бъдещия фалит на Тесла :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 4 години
отново заглавието е неточно и подвеждащо. жълта журналистика, паце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
Съвет за пътно-транспортна информация на Норвегия , няма да коментирам :))) , само линка давам :))) ... :https://ofv.no/bilsalget/bilsalget-i-mars-2019-1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още