IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследване разкри злоупотреби на Google в Индия

Компанията се е възползвала от господстващата си позиция и е потискала конкуренцията

14:19 | 18.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Google е злоупотребила с господството на своята операционна система Android в Индия, използвайки своя „огромен финансов капацитет“, за да засегне незаконно свои конкуренти, установи антимонополният орган в страната след  двугодишно разследване, предава Ройтерс.

Google е намалила „способността и стимула на производителите да разработват и продават устройства, работещи с алтернативни версии на Android”, сочи доклад от юни на разследващото звено на Индийската комисия по конкуренцията (CCI)

Американският технологичен гигант коментира за Ройтерс, че очаква с нетърпение да работи със CCI, за да „демонстрира как Android е довел до по-голяма конкуренция и иновации, а не до по-малко“.

Google все още не е получила доклада от разследването, твърди източник, запознат със случая.

CCI не е отговорила на запитването за коментар по въпроса. От ръководството на CCI ще разгледат доклада и ще дадат на Google шанс да се защити, преди да бъде издадена окончателна заповед, която може да включва глоба, допълва друг източник.

Интернет гигантът ще може да обжалва решението в индийски съдилища.

Това е поредният антимонополен проблем за Google в Индия, където срещу компанията се водят няколко разследвания – на приложението ѝ за разплащания и друго за пазара на умни телевизори. Компанията е разследвана и в Европа, Съединените щати и на други пазари. Тази седмица южнокорейски регулатор я глоби 180 млн. долара за блокиране на персонализирани версии на Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още