Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Robotics Strategy Forum – 2019 ще представи родни постижения в сферата на роботиката

На форума ще бъдат дадени отговори на въпросите - произвеждат ли се роботи в България, и има ли екосистема в сферата на роботиката у нас

Robotics Strategy Forum – 2019 ще представи родни постижения в сферата на роботиката

Снимка: Ройтерс

Българските успехи в сферата на роботиката ще бъдат представени на форум, който ще се състои на 22 октомври в "Интер експо център" в София. Това съобщиха организаторите. 

Още по темата

На форума ще бъдат дадени отговори на въпросите - произвеждат ли се роботи в България, и има ли екосистема в сферата на роботиката у нас. За тази цел от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация /PARA/, член на БСК, са направили проучване, което показва интересни български успехи в сферата на роботиката. Сред тях са, че българска компания изнася роботи за шест континента; стартираща компания, разработчик на роботизирани системи, е създала ново поколение колаборативен индустриален робот, както и че българи са създали робота Omnibot, който помага на хора с увреждания.

Родна компания в сферата на потребителската роботика е спечелила наградата Best of IFA на най-голямото технологично изложение в Европа, а български лекари са представили 3D робот-асистирана операция на живо на европейски конгрес по роботизирана хирургия. Ученици от клуба по роботика QWERTY към Основното училище "Васил Левски" в Разград са влезли в "топ 6" на световното състезание по роботика WRO Hellas в Русия, а европейски лидери в роботиката вече имат инженерни хъбове и академии в България.

За да може всички тези представители за първи път да се съберат заедно, PARA и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организират Robotics Strategy Forum - 2019.

Форумът ще има три тематични направления: лекционни панели, зона за изложения и време за бизнес контакти. Лекционните панели ще обхванат темите за ролята на автоматизацията в българската индустрия, развитието на стартъпи в роботиката, преподаването на STEM специалности, ролята на държавата, както и правни и HR предизвикателства.

Сред гостите ще е Алекс Харви - генерален мениджър за автоматизация и вградени системи в Ocado Technology, който и е водещ експерт по изкуствен интелект и роботика. Посетителите ще могат да видят роботите на Giga Automata, Festo, ABB и на iRise Mechanics. Организаторите ще отправят и препоръки в пет различни направления, за да се изготви пътна карта за развитието на роботиката у нас.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Спадът на пътуванията по света срина печалбата на Mastercard