IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават полетите на малки граждански дронове на ниска височина

Предстои да бъдат разработени отделни правила за доставките с безпилотни апарати за компании като Amazon и Alphabet

21:24 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белият дом представи днес нови правила, разрешаващи употребата за граждански цели на малки дронове, но само в зрителното поле на оператора и без да прелитат над хора, предадоха световните агенции.

Дроновете трябва да са с тегло под 25 кг и да летят на височина до 122 метра с максимална скорост 161 км в час. Доставките с безпилотни апарати за компании като Amazon и Alphabet няма да бъдат позволени, докато не бъдат разработени отделни правила за тях, отбелязва Ройтерс.

На дроновете ще се разрешава да летят само ако имат специално осветление и се придържат на разстояние минимум 8 км от летищата. Операторите трябва да са на най-малко 16 години, да имат сертификат за дистанционно пилотиране и да уведомяват Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) за всеки случай, при който дрон е причинил сериозни наранявания на хора или щети на имущество.

Според Белия дом безпилотните летателни апарати могат да доведат до 82 млрд. долара икономически растеж до 2025 година и да създадат до 100 хил. работни места.

Новите правила, които ще влязат в сила в края на август, означават, че гражданските оператори вече ще могат да използват дронове без специално разрешително, допълва AP. Сега те трябва да кандидатстват за освобождаване от правилата, регламентиращи пилотираните летателни апарати - процедура, която може да бъде продължителна и скъпа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още