Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Siemens очаква трудна година

Главният изпълнителен директор е изправен пред протести и натиск от екоактивисти

Siemens очаква трудна година

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Джо Казер е изправен пред трудна година, докато подготвя последните си големи ходове начело на най-голямата европейска инженерна компания, пише Bloomberg

Лидерът на Siemens AG е целта на природозащитните протести днес във връзка със спорен договор с австралийска въглищна мина, както и заради отчетения голям спад на печалбата и то преди епидемията на коронавируса да забави растежа на основния ѝ пазар Китай. В резултат от новините акциите на компанията понижиха цената си с 1,8 на сто.

На пресконференция Кезер заяви, че компанията се е насочила към „бавен старт на новата фискална година“.

Германският индустриален гигант отчете 30% спад на тримесечната печалба и заяви, че не изключва по-нататъшно съкращаване на работни места в енергийното си подразделение.

Още по темата

Siemens се кани да обяви наследник на Кезер по-късно тази година, с идеята това да се случи преди края на мандата му през 2021 г. В последната си година на поста, главният изпълнителен директор се сблъсква с натиск от страна на природозащитници, които настояват компанията да се откаже от доставката на оборудване за въглищна мина. Случаят доведе до големи демонстрации, а Greanpeace разпъна банер „Bush Fires Start Here” пред централата преди срещата на акционерите.

Казер нарече движението срещу компанията „почти гротескно“ и настоя за доставяне на сигналната система за мината по план. Протестиращите проведоха демонстрации и на други места, където Siemens има операции в Германия, а на срещата на акционерите се очаква полицейско присъствие.

Това може да е последната голяма стъпка под ръководството на Кезер в рамките на промените в енергийния бизнес преди планираното листване на подразделението за енергия и газ през септември.

Коригираната печалба на Siemens преди данъци, лихви и амортизации от индустриалния бизнес на компанията се сви до 1,43 млрд. евро. За сравнение средната прогноза беше за 1,88 млрд. евро.

Приходите са спаднали с 1% до 20,32 млрд. евро на сравнима база. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 20,72 млрд. евро. Поръчките пък са се свили с 4 на сто.

Компанията потвърди годишната си прогноза. 

Siemens купува всички акции на Iberdrola в съвместното предприятие Siemens Gamesa Renewable Energy 

Междувременно стана ясно, че Siemens AG ще придобие всички акции на Iberdrola S.A в съвместното предприятие Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). На редовното си заседание Надзорният съвет на компанията е одобрил изкупуването на дела на Iberdrola в SGRE от 8,1%. Изкупната цена е 20,00 евро за акция, което съответства на 32% премия над средната цена на акциите на SGRE за последните 30 търговски сесии. Siemens ще плати общо 1,1 млрд. евро от собствените си ресурси. Всички правни спорове между Iberdrola и Siemens ще бъдат уредени.

Освен това Iberdrola, Siemens и SGRE са подписали споразумение за сътрудничество, което обхваща определени проекти за производство на вятърна енергия и за подобряване на разпределителната мрежа. За тези проекти Iberdrola, като клиент на SGRE и Siemens, ще предостави на тези компании изключителни права за договаряне за ограничен период от време. Siemens очаква допълнителни годишни  спестявания до 100 млн. евро заради промяната в акционерното  споразумение и чрез засилване на сътрудничество между Siemens и SGRE, което води до нетна настояща стойност от около 900 млн. евро.

Като част от отделянето и последващото публично предлагане на бизнеса си с газ и енергия, Siemens ще предостави всички свои дялове в SGRE на новата компания Siemens Energy. Тази стъпка ще създаде енергийна компания с уникално портфолио в сферата на конвенционалната и възобновяемата енергия. Siemens Energy, която след това ще притежава около 67% от правата на глас в SGRE, ще има мнозинство от две трети на годишното Общо събрание на компанията. Не се планира задължително предложение за поглъщане за външни акционери в SGRE.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как една временна забрана в САЩ може да разруши TikTok?