Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

SpaceX готви нова революция – ще свърже Starlink с движещи се превозни средства

Към днешна дата SpaceX е изстреляла над 1100 сателита, предназначени за Starlink

SpaceX готви нова революция – ще свърже Starlink с движещи се превозни средства

Илон Мъск. Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

SpaceX планира да свърже движещи се превозни средства - от автомобили и камиони до самолети и кораби - към своята сателитна интернет мрежа Starlink, съобщава CNBC, позовавайки се на документи, подадени от компанията до Федералната комисия по комуникациите (FCC).

„Това приложение би послужило на обществения интерес, като използва нов клас наземни компоненти за сателитната система на SpaceX, които ще разширят обхвата на широколентовите възможности, достъпни за движещи се превозни средства в Съединените щати и за движещи се плавателни съдове и самолети по целия свят“, пише в писмо до FCC  Дейвид Голдман, директор в SpaceX . 

Още по темата

Starlink е мащабен проект на компанията за изграждане на голяма интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като „съзвездие“, предназначена да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде по света.

Към днешна дата SpaceX е изстреляла над 1100 сателита, предназначени за Starlink. През октомври компанията представи своята интернет услуга под формата на  бета версия за клиенти в САЩ, Канада и Великобритания, като цената ѝ е 99 долара на месец.

Според документа, подаден до FCC, услугата вече разполага с повече от 10 000 потребители.

Услугата Starlink включва също 499 долара под формата на авансови разходи за хардуера, необходим за свързване към мрежата. Известен като Starlink Kit, хардуерът включва потребителски терминал (малката антена, подобна на чиния) и Wi-Fi рутер.

SpaceX не посочва дали потребителските терминали на Starlink за движещи се превозни средства ще имат различен дизайн от апаратите, които в момента се доставят на първите клиенти. Но компанията споделя, че всеки ESIM, или Earth Station In Motion, е „електрически идентичен с предишните потребителски терминали“, с добавени „опори, които му позволяват да бъде инсталиран на превозни средства, плавателни съдове и самолети“.

Компанията отбелязва също, че „ще осигури инсталирането“ на терминалите на превозните средство чрез „квалифицирани техници“. Въпреки че SpaceX не конкретизира дали тези техници ще бъдат служители на компанията, тя продължава да разширява производството и операциите на Starlink - включително плановете за нова фабрика за оборудване в Остин, Тексас.

Миналата година компанията на Илон Мъск за космически технологии поиска от FCC разрешение за провеждане на експериментални тестове на частни самолети, както и с машини от морския флот.

SpaceX също така отбелязва, че за американски самолети, които летят във въздушното пространство на друга държава, компанията ще предостави своите оператори на услуги на Starlink съгласно правилата на FCC или на съответната страна.

Нарастващото търсене на свързаност от страна на  автомобилния сектор е една от областите, която анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас посочва като целеви пазар за Starlink. По време на конферентен разговор с инвеститорите на Tesla от миналата година, Джонас се обръща към Мъск с въпроса дали обмисля да добави терминали на Starlink към автомобилите на Tesla. Въпреки че тогава Мъск посочва, че „това не е планирано“ през 2020 г., той признава, че „това със сигурност може да се случи през следващите години“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
хаха, че това им беше идеята от самото начало... да го ползва за Теслите...
2
 
3
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отдавна новите автомобили за продажба трябваше да са с персонални компютри, интернет и системи за навигация. Една нова ниша за производителите на всички видове возила.
2
 
4
 
12
doba до: evlogi
преди 1 месец
evlogi,
Че то @КОЙ имаше вътрешна тоалетна едно време?..
А въглища също - само в градовете.
На село си карахме на дръва.
1
 
7
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-малкият плюс е че ще проследяваме автомобила ти, когато това ни е необходимо. Не че трябва, но просто да си знаете : "На Козяк никога не спят!".
3
 
5
 
10
evlogi до: doba
преди 1 месец
Пък баба ми с години палеше печката с кюмюря и излазяше на двора да нарани прасеата и да се изака във външния кинеф.

Още от Новини
Платформа свързва майстори с потенциални клиенти