IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent показва амбиции за развитие на метавселената

Компанията създаде подразделение за разширена реалност

19:12 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Tencent Holdings е обявила пред служителите си днес, че официално създава звено за „разширена реалност“, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса. С това компанията официално ще направи своя залог в метавселената, предава информационната агенция.

Подразделението има задачата да изгради бизнеса с разширена реалност на Tencent, както от хардуерна, така и от софтуерна гледна точка, допълват източниците. По думите им звеното ще се ръководи от главния технологичен директор на Tencent Games Global Ли Шън и ще бъде част от бизнес групата Interactive Entertainment на гиганта.

Двама от източниците твърдят, че подразделението може да има над 300 служители – голям брой, предвид съкращаването на разходи на Tencent и факта, че компанията забави процеса по наемане на кадри. Въпреки това източниците посочват, че плановете за привличане на служители все още са плаващи, а компанията ще коригира работната сила на звеното на база на представянето.

Подразделението е създадено по-рано тази година, но е пазено в тайна, допълват тримата източници.

Разширената реалност е термин, който се ползва за потапящи технологии като виртуална и добавена реалност, които се очаква да бъдат в основата на метавселената.

Tencent, най-високо оценената китайска компания, отказва да коментира въпроса.

Инвеститори, предприемачи и утвърдени технологични гиганти по целия свят са привлечени от идеята за метавселената. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг дори промени името на компанията на Meta Platforms и обяви, че бъдещето на гиганта ще бъде посветено на изграждането на метавселена.

Компании – от Microsoft до Disney, казаха, че също работят по собствени метавселени, а китайски и американски играчи – от собственика на TikTok, ByteDance, до Apple, също разработват свои очила за виртуална и добавена реалност.

Новото звено е рядък пример за усилията на Tencent в областта на хардуера, тъй като компанията е известна повече със своя софтуер, предимно игри и социални мрежи.

Един от източниците коментира, че на вътрешно ниво подразделението е разглеждано като проект, който е присърце на основателя и главен изпълнителен директор на Tencent Пони Ма. Той беше сред първите подчертали важността на метавселената още в края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още