IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва делото срещу основателката на Theranos

Елизабет Холмс най-сетне се изправя пред съда заради повече от 10 обвинения

17:58 | 08.09.21 г.
<p>
	Елизабет Холмс.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Елизабет Холмс. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Прокурори и адвокати на защитата трябва да направят встъпителни изявления днес в рамките на дългоочаквания наказателен процес срещу основателката на стартъпа Theranos Елизабет Холмс, която е изправена пред федерални обвинения в измама на пациенти и инвеститори с твърдения за революционна технология за кръвни тестове, пише Wall Street Journal.

Встъпителните думи в съда ще бъдат първата възможност на адвокатите на бившия главен изпълнителен директор и на прокурорите от Северния окръг на Калифорния, САЩ, да повлияят на съдебните заседатели в процес, който се очаква да продължи повече от три месеца.

Холмс стана известна като отпаднала от Станфордския университет основателка на нещо, което изглеждаше като авангардна здравна компания, оценена на повече от 9 млрд. долара, преди да се срине, след като технологията ѝ беше поставена под въпрос.

Прокурорите ще изложат доказателствата си срещу Холмс, която обвиняват в измамно рекламиране на устройствата на Theranos за изследване на кръвта като способни да измерват точно и надеждно редица здравословни параметри, използвайки само няколко капки кръв от убождане на пръст.

Както писа през 2015 г. Wall Street Journal, Theranos е използвала въпросните устройства, за да анализира само малък процент от кръвните тестове. Вместо това редовно е използвала по-сериозни анализи и кръв, изтегляна от вената на ръката.

За да се стигне до присъда, държавните адвокати ще трябва да убедят съдебните заседатели, че Холмс е възнамерявала да извърши измама, а не просто че компанията се е сблъскала с проблеми в опит да изпълни обещанията си.

Адвокатите на Елизабет Холмс твърдят, че тя е вярвала, че това, което Theranos планира да постигне, не е измама за никого. Тя не се признава за виновна по десетте обвинения в измама и по две обвинения в заговор за извършване на измама.

Очаква се след началото на процеса да последват седмици на свидетелски показания. Прокурорите са определили повече от 180 потенциални свидетели. Холмс е сред 55-те потенциални свидетели, които адвокатите ѝ твърдят, че могат да бъдат изслушани, ако тя реши да представи доказателства в своя защита. И двете страни са подготвили хиляди доказателства в своя полза, включително имейли, текстови съобщения, статии в медиите и вътрешни документи на Theranos.

Един от първите свидетели, които прокурорите планират да извикат, е бившата служителка на компанията Ерика Чунг – лабораторна сътрудничка, която е напуснала компанията, след като се е опитала на вътрешно ниво да сигнализира за проблеми, които е видяла в лабораторията, сочат съдебни документи. Сред другите свидетели попада бившият проектен мениджър на Theranos Даниел Едлин, както и Данис Ям, който е управлявал финансите на компанията от 2006 г. до 2017 г.

Theranos беше ликвидирана през 2018 г., месеци, след като Холмс и друг бивш директор на компанията – Рамеш „Съни“ Балвани, бяха обвинени. Към онзи момент компанията се беше сблъскала и с вълна от граждански дела, заведени от инвеститори и пациенти, Холмс беше постигнала споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси, и Theranos се бореше с още регулаторни проблеми.

Балвани е изправен пред отделен процес, който ще се проведе през следващата година, и твърди, че не е виновен по същите обвинения, както Холмс. Връзката между двамата, която в някакъв етап е била и романтична, може да изиграе важна роля в процеса. Адвокатите на Холмс твърдят, че връзката на двамата е била проблемна, а това е повлияло на вземането на решения от Холмс. Адвокатът на Балвани отрича всички обвинения в тормоз.

Адвокатите на Холмс биха могли да посочат във встъпителните изявления, че ще използват връзката като част от защитата, с оглед на психичното здраве на Елизабет Холмс. Потенциалните съдебни заседатели по делото миналата седмица са разпитани дали те или някой от близките им е имал личен опит с домашно насилие, но не им е споделено защо им се задават подобни въпроси.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още