IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска инвестиционна компания увеличи дела си в Манчестър Юнайтед

Baron Capital обаче държи едва 2,5% от акциите в британския футболен отбор

21:02 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американска инвестиционна компания е придобила около една четвърт от всички налични акции на най-успешния английски футболен клуб Манчестър Юнайтед на Нюйоркската фондова борса. Това съобщиха от клуба във вторник.

По този начин Baron Capital разполага с 24 процента от всички акции, които бяха продадени от семейство Глейзър като собственик на отбора през 2012 година.

Като цяло обаче инвестиционната компания разполага едва с 2,5% от дяловете в клуба, а семейство Глейзър държи все още 90% от акциите.



В една волатилна сесия акциите на Манчестър Юнайтед поевтиняха с 0,9 на сто във вторник следобед в Ню Йорк до 15,71 долара за брой. Компанията има пазарна стойност от около 2,6 милиарда долара.

Базираният в Лондон финансов анализатор Анди Грийн, който пише блог за футболни финанси и съветва фонда на феновете на Манчестър Юнайтед, заяви, че ходът на Baron Capital е чисто инвестиционна стратегия.
„Това абсолютно не значи началото на поглъщане", пише Грийн. "Всеки можете да си купи всички налични на фондовата борса акции и все още би имал само 10 на сто от клуба и около 1,3 на сто от гласовете. Те (Baron Capital, б. Ред.) имат репутация на дългосрочен стратегически инвеститор".

Придобивката на Baron Capital помага да се обясни защо цената на акциите на Манчестър Юнайтед бавно нараства до близо тримесечен връх въпреки слабото представяне на клуба на терена през този сезон. Тя също така е подхранвана от очакването за обявяване на нова комплексна сделка с Nike, потенциално струваща стотици милиони долари.

„Сделката с Nike все още не е подписана, но е ясно, че ще се случи през тази фискална година“, пише Baron Capital в своя уебсайт.

Манчестър Юнайтед е една от най-доходоносните спортни марки в света, въпреки че през този сезон след напускането на дългогодишния си мениджър Алекс Фъргюсън се затруднява да отчита победи. Спечелвайки Висшата лига през миналия сезон, клубът оглави английския футболен свят през миналия сезон на фронта на приходите с постъпления от 363,2 милиона паунда (602 милиона долара).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още