IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божество сред простосмъртните в света на модата

Аз съм нещо като фешън нимфоман, който никога не стига до оргазъм, казваше приживе дизайнерът Карл Лагерфелд

15:19 | 19.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Починалият днес Карл Лагерфелд беше нещо като божество сред простосмъртните в света на модата, където диктуваше тенденциите над половин век до самата си кончина, коментира в свой материал Ройтерс, цитирана от БТА.

Германският дизайнер си извоюва световна слава благодарение на сътрудничеството си с френската модна къща Chanel, което датира от 1983 година. Преди неговото пристигане този бранд рискуваше да се превърне в пристан за богати бабички. Но Лагерфелд промени всичко, като със своето новаторство даде блясък на тоалетите от туид и превърна марката в една от най-ценените модни къщи.

Неуморният моден дизайнер твореше колекции както за Fendi, така и за своя едноименен бранд, нещо нечувано за фешън нравите, като и тук наложи своя почерк. Той обичаше да се появява в тъмни костюми с коса, вързана на опашка и със слънчеви очила. Лагерфелд много бързо се превърна в лесно разпознаваема личност, като непочтителното му отношение към догмите и авторитетите също допринесе за изграждането на неговия медиен образ.

"Аз съм карикатура на самия себе, обичаше да казва моделиерът. Това е нещо като маска и за мен венецианският карнавал никога не спира!" 

Неговите безпогрешни творчески и бизнес инстинкти, в съчетание с огромното му его, постигнаха триумфален ефект върху малко стерилния свят на висшата мода. Там Лагерфелд беше обожаван от моделите и в същото време докарваше до паника конкурентите.

Най-големият му коз, според негови близки, бил решителният му отказ да се вглежда в миналото.

Дизайнерът флиртуваше със света на младите до последно, като през 2018 година не се поколеба да пусне на подиума за своя бранд Кая Гербер, дъщерята на Синди Крофорд.
Неговата любима котка Шупет също беше в крак с времето. Бяла писана, описвана в социалните мрежи като "дъщерята на Карл Ото Лагерфелд" си спечели 100 хиляди последователи в Instagram и издателски договор.

Когато си спомняме за Кайзер Карл, не можем да не отбележим неговото изключително майсторство в занаята. Чудесен фотограф, той сам рисуваше на ръка скиците на своите модели, умение, което стремително запада в света на модата. Зад често скандалната му фасада на Карл се криеше ерудит, увличащ се по литературата и жадно изчитащ всеки ден водещите световни вестници.

Лагерфелд се държеше сурово със своите модели, както и с всеки, който не считаше в крак с новите трендове. Той уволни без да му мигне окото своята най-добра приятелка сред манекенките, Инес дьо ла Фресанж, през 1999 година, само защото тя си беше позволила волността да позира като френския национален символ Мариана, без да му поиска разрешение.

„Аз съм нещо като фешън нимфоман, който никога не стига до оргазъм", доверяваше дизайнерът в отговор на въпрос какво изпитва след всяко свое ревю. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още