IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет и наследникът на Walmart даряват 4,8 млрд. долара за благотворителност

Това се случва на фона на дебат как най-богатите американци могат да помогнат за спряване с неравенството

20:26 | 01.07.19 г. 1
<p>
	Уорън Бъфет.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорът Уорън Бъфет съобщи, че планира да дари акции на Berkshire Hathaway на стойност 3,6 млрд. долара на пет благотворителни организации, съобщава Bloomberg.

Миналата седмица наследникът на Walmart Джим Уолтън дари 1,2 млрд. долара от акциите на компанията за търговия на дребно, а съоснователят на Home Depot Бърни Маркъс заяви през уикенда, че планира да предостави за благотворителни цели почти цялото си богатство на стойност 4,5 млрд. долара преди смъртта си.

Даренията бяха оповестени на фона на дебат за това как най-богатите американци трябва най-добре да използват парите си, за да помогнат за справяне с неравенството и други икономически дисбаланси. Миналата седмица милиардерът Джордж Сорос и съоснователят на Facebook Крис Хюс призоваха за данък върху богатството за финансиране на борбата с климатичните промени и на здравни инициативи. Други милиардери като Бъфет предпочитат организации като Фондация Бил и Мелинда Гейтс да контролират благотворителната дейност.

С последното дарение общата стойност на акциите, които инвеститорът е предоставил на фондации, достига около 34 млрд. долара, казва се в съобщение от понеделник. През 2006 г. той обеща да дари цялото си състояние за благотворителни цели. Сред получателите са фондацията на семейство Гейтс, както и благотворителна организация на името на покойната съпруга на Бъфет и фондации, управлявани от децата му. Милиардери Милиардери

Получателите на дарението на Уолтън не бяха разкрити, но членове на семейството редовно даряват средства на Фондацията на семейство Уолтън, сред чиито каузи са образованието и околната среда. Фондацията е дарила над 595 млн. долара през 2018 г. и е имала активи на стойност 4,9 млрд. долара към края на 2017 г., става ясно от информация на сайта й.

През последните над 50 години Бъфет превърна Berkshire Hathaway в компания с пазарна стойност от над половин трилион долара, която се простира в индустрии от застраховането до промишлеността. Успехът й го превърна преди време в най-богатия човек в света, въпреки че в момента той заема четвърто място, тъй като редовно дарява част от състоянието си.

Дарението на Джим Уолтън намалява нетното му богатство до около 50 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. По-големият му брат Роб Уолтън също е дарил 135 хил. акции на Walmart на стойност 15 млн. долара, показва отделен документ до регулаторните органи от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
pioner
преди 4 години
Уорън Бъфет дарява пари на Бил Гейтс. До каде сме я докарали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още