IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ограничава някои консерванти в козметичните изделия

Новите правила, свързани с парабените, ще важат за продукти, пуснати в търговската мрежа след април 2015 г.

09:19 | 28.09.14 г.
ЕК ограничава някои консерванти в козметичните изделия

Европейската комисия реши да ограничи използването на три консерванта в козметични изделия, особено в продукти за бебетата и малките деца.

Решението в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите. Този консултативен орган извършва внимателна оценка на риска, свързан с определени вещества, след което препоръчва ограничаване или забрана на използването им, съобщи Еврокомисията.

Намалява се максималната концентрация на два консерванта — пропилпарабен и бутилпарабен — от допустимата в момента максимална стойност 0,4% при самостоятелно използване и 0,8% при смесване с други естери до 0,14 % при самостоятелна или съвместна употреба.

Забранява се използването на двата консерванта в козметични продукти без отмиване, предназначени за зоната на памперса на малки деца на възраст под 3 години.

Новите правила ще важат за продукти, пуснати в търговската мрежа след 16 април 2015 г.

Комисията също така забранява използването на сместа от метилхлороизотиазолинон (и) метилизотиазолинон в продукти без отмиване като кремове за тяло.

Целта е намаляване на риска от поява на кожни алергии. Тези консерванти все пак могат да се използват в продукти с отмиване като шампоани и душ гелове, като максималната им концентрация трябва да е 0,0015%. Мярката ще важи за продукти, пуснати на пазара след 16 юли 2015 г.

„Безопасността на потребителите стои на първо място във всяко решение, което вземаме“, заяви комисарят по политиката за потребителите Невен Мимица.

В съобщението се уточнява, че консервантите са важни в козметиката, тъй като защитават потребителите от вредни патогени, които иначе биха проникнали масово в кремове и продукти, използвани ежедневно. Без тях всички козметични изделия биха имали много малка трайност, а също така щеше да се наложи по-голямата част от тях да се съхраняват в хладилник.

Групата химични вещества, известни като парабени, представляват значителна част от консервантите, които могат да се използват в козметиката. От съобщението става ясно, че освен пропилпарабен и бутилпарабен, в козметиката е допустимо да се ползват  метилпарабен и етилпарабен.

Забранено е обаче ползването на пет други парабена в козметични изделия — изопропилпарабен, изобутилпарабен, фенилпарабен, бензилпарабен и пентилпарабен. Продуктите, пуснати в продажба след 30 октомври 2014 г., не трябва да съдържат тези вещества.

Производителите носят отговорност за безопасността на продуктите и трябва да гарантират тяхното подлагане на експертна научна оценка за безопасност, преди да ги пуснат в продажба, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още