IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезнали картини за 1 млрд. евро са открити в мюнхенски апартамент

Подозренията са, че картините са отнети от нацистите по време на Втората световна война

09:30 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американски войници разгледат картината Wintergarden от френския художник импресионист Мане, открадната от нацистите и скрита в солна мина в Меркерс, Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американски войници разгледат картината Wintergarden от френския художник импресионист Мане, открадната от нацистите и скрита в солна мина в Меркерс, Германия. Снимка: Ройтерс

Към 1 500 картини, на обща стойност 1 млрд. евро, са били открити в мюнхенски апартамент, съобщи Bloomberg. Смята се, че творбите са били откраднати от нацистите по време на Втората световна война.

Обстоятелствата около находката са малко странни – властите в Мюнхен мълчат от две години за откритите картини. Новината се разпространява едва сега след съобщение от Берлинския свободен университет, чиито експерти са помогнали за идентифициране на творбите.

Правителството на Германия потвърди с официално съобщение, че е наясно със случая. На този етап от митническите служби и разследващите отказват коментар по новината, позовавайки се на правилата за конфиденциалност при разследване.

Сред откритите картини са произведения на Пикасо, Шагал и Матис, смятани за безследно изчезнали или унищожени. Те са би и открити в апартамента на Корнелиус Гурлит, син на търговеца на произведения на изкуството Хилдебранд Гурлит, който е бил в тесни връзки с нацисткия режим в Германия.

На находката разследващите в Мюнхен са се натъкнали при претърсване на апартамента на възрастния мъж. Гурлит е бил заподозрян в пране на пари заради честите му пътувания до Швейцария.

Според публикацията част от „колекцията” е картината на Хенри Матис „Портрет на дама”, която е била собственост на Пол Розенберг. Негова внучка е Ан Синклер – журналист и бивша съпруга на Доминик Строс Кан, който оглавяваше Международния валутен фонд (МВФ).

Розенберг е трябвало да се откаже от колекцията си, след като е погнат от нацистите в Германия.

Част от картините са били продадени през годините, пише германското издание Focus, което се е заело с разплитането на мистерията. Апартаментът на Гурлит, криещ това богатство, се е намирал в безличен блок в Мюнхен, строен след Втората световна война, в квартал, известен със своите бохеми и артисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още