IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да "изяде" част от приходите на Mondelez

Компанията вече е затворила за 10 дни два завода близо до центъра на огнището, за да се бори с риска от разпространение на вируса

23:11 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Pixabay.com</em></p>

Източник: Pixabay.com

Изпълнителният директор на Mondelez Дърк Ван дьо Пут заяви в четвъртък, че очаква приходите от продажби за първото тримесечие на компанията да бъдат засегнати от разпространението на коронавирусa, който стана причина за смъртта на най-малко 171 души в Китай и зарази над 8200 души, откакто се появи преди по-малко от месец.

Компанията вече е затворила за 10 дни два завода в близост до центъра на огнището, за да се бори с риска от разпространение на вируса.

"До момента, в който медиите започнаха да говорят много за коронавируса, продажбите ни вървяха доста добре", каза Ван дьо Пут пред CNBC.„През последните три дни преди китайската Нова година новините бяха много тревожни и потребителите бяха призовани от китайското правителство да не излизат на обществени места, да останат по домовете си и да ограничат празненствата“, добави той.

Китай е ключов развиващ се пазар за Mondelez, като генерира приблизително 4,5% от продажбите на компанията. През последните няколко години хранителният гигант инвестира много в страната, фокусирайки се основно върху разработването на продукти и в маркетинга на местно ниво.

Китайската Нова година обикновено е доходоносно време за производителите на храни в азиатската страна. Ван дьо Пут заяви, че очаква вирусът да окаже краткосрочно въздействие, но мащабът на влиянието му все още не е определен.

„Малко е рано да определим в момента как е повлиял на нашите продажби“, каза Ван дьо Пут. "Но очакваме, че ще има някакъв ефект", допълни той.

Mondelez отчете своите финансови резултати за четвъртото тримесечие в сряда, надминавайки прогнозите на анализаторите, като приходите също успяха да надхвърлят очакванията. Ръстът на цената на акциите на компанията, чиято пазарна стойност е 84,7 милиарда долара, приближи 7,8% до 58,80 долара на акция.

Нетните приходи на компанията от продажби нараснаха с 2,1% до 6,91 млрд. долара - ръст, който беше подкрепен от увеличението на продажбите с 4,5%, регистрирано от бизнеса ѝ в Европа, Близкия изток и Африка. Коригираната печалба от акция на Mondelez възлезе на 61 цента, като това е с 1 цент над очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още