IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бизнесът отговори на заплахата от коронавируса в Китай?

Starbucks временно затваря част от своите обекти в Китай, а Facebook забранява на служителите си да пътуват до там

20:41 | 28.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Starbucks и WeWork затварят временно свои локации в Китай, докато Facebook, Nissan и други компании предприемат мерки за защита на служителите си в районите, най-силно засегнати от смъртоносната епидемия, съобщава Bloomberg.

WeWork затваря 55 свои офиса в Китай и насърчава служителите си да работят от дома си или в отделни стаи, се казва в изявление на компанията от вторник. Служителите на Facebook, базирани в Китай, както и тези, които наскоро са се завърнали от пътувания в страната, също са помолени да работят от вкъщи, според източници. Веригата за доставки на Apple има риск да бъде нарушена, тъй като почти всички телефони iPhone в света се произвеждат в Китай.

Ето как реагират някои от най-големите компании на заплахата от коронавируса и какви са ранните оценки на анализаторите относно въздействието му:

Apple: „Прекъсването на веригата за доставки е тревожно, ако служителите във Foxconn и други производствени хъбове в Китай са ограничени“, заяви анализаторът Дан Айвс от Wedbush Securities. „Ако огнището в Китай стане по-широко, това може да повлияе негативно на веригата за доставки, което би представлявало голямо притеснение за инвеститорите“, добави още той.

Shiseido: Японският производител на козметика е забранил на служителите си да пътуват до Китай с някои изключения, съобщи говорител на компанията във вторник. Около 20% от приходите на компанията за миналата миналата година са генерирани от Китай, като страната е най-големият й задграничен пазар.

Facebook: Ограниченията, които влязоха в сила в понеделник, забраняват пътувания до Китай за всички служители на Facebook. Ако се налага някой от тях да посети страната, ще има нужда от специално одобрение, според запознат източник. Компанията отказа коментар.

Starbucks, McDonald's и Domino’s Pizza: От трите вериги Starbucks е най-застрашена от избухването на епидемия, според анализатора на Guggenheim Матю ди Фриско. „Китай представлява регион с висок растеж и значим принос за дългосрочните цели за приходите на трите компании в световен мащаб“, пояснява Ди Фриско. Starbucks например има около 4100 кафенета в Китай.

Tesla и Nio: Около 8 млн. автомобила са били продадени миналата година в приблизително 40 китайски града, в които вече има по 10 или повече диагностицирани случаи на коронавирус. Тези продажби представляват 36,8% от общия обем на дребно в страната, оценяват анализаторите на Bernstein. Продажбите в засегнатите градове представляват 82,5% от обема на продажби на дребно на Tesla и 68% от тези на NIO, според анализаторите.

Imax, базираната в Онтарио компания, известна с широкоформатната си екранна технология, заяви, че отлага прожекциите на филми в своите киносалони в Китай вследствие на епидемията. Загубените приходи от Китайската Нова година ще струва на Imax поне 60 млн. долара в глобални я боксофис, според MKM Partners.

Nissan: Автопроизводителят планира да евакуира повечето от своите служители и членовете на техните семейства от Ухан, използвайки чартърен самолет, изпратен от японското правителство, пише говорител на компанията в имейл.

Honda Motor: Автомобилният производител ще евакуира от Ухан около 30 японски работници и семействата им, използвайки самолет на правителството, заяви Токио Татебе, говорител на базата в Токио. Производителят на автомобили е информирал японското правителство, че желае да използва чартърен полет, за да евакуира японските граждани. Няколко души от персонала, необходими за поддържане на местните операции, ще останат в града.

Groupe PSA: Френският производител на автомобили Peugeot и други марки заяви, че ще евакуират своя персонал и техните семейства от района на Ухан. Общо 38 души ще напуснат, се казва в съобщение на компанията.

Hennes & Mauritz: Търговецът на дрехи, по-известен като H&M, затвори общо 13 магазина в региона, според шведския всекидневник Svenska Dagbladet. Китай е петият по големина пазар на компанията по приходи с 524 магазина към 31 август.

Ikea също е затворила своя склад в Ухан в четвъртък.

McDonald's: Гигантът за бързо хранене, който имаше около 3000 магазина в Китай в края на 2018 г., временно затвори местата в пет града на провинция Хубей поради вируса, включително в Ухан. Базираната в Чикаго компания предприема допълнителни превантивни мерки в останалата част от страната, включително да мери температурата на работниците при пристигането им и да раздава дезинфектанти за ръце вечер.

Walt Disney: Най-големият оператор на тематични паркове в света заяви, че ще затвори курорта Disneyland в Шанхай от 25 януари. Компанията предлага възстановяване на сумите за гостите, закупили билети за тематичен парк или резервирали стаи в неговите хотели.

Действията на компаниите подчертават значението на Ухан като център за производство, доставки и бизнес. В столицата на провинция Хубей има повече от 500 фабрики и други съоръжения, което я поставя на 13-то място сред 2000 китайски градове в базата данни за вериги за доставки на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
днес попаднах на този панел ... може да се следи разпространението на вируса ...https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6надявам се тези вирусни епидемии да отучат чайниците с текезесарски произход да ядат печени змии и прилепи ... импе , ти на текезесарчетата в твоя клас как създаваш полезни навици без бой ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още