IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата жертва на коронавируса: Американската технологична индустрия

Почти всички iPhone в света са произведени в Китай, а Facebook забранява на служителите си да пътуват до страната

10:23 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Супервайзор проверява баджовете на служители в завод на Pegatron в Шанхай. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Супервайзор проверява баджовете на служители в завод на Pegatron в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Facebook Inc. започна да ограничава пътуването на служителите си до Китай, тъй като смъртоносният коронавирус продължава да се разпространява в най-населената страна в света, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ограничението, което влезе в сила в понеделник, спира несъществените командировки до Китай за всички служители на Facebook. За да посетят страната, те ще се нуждаят от специално одобрение. На служителите на Facebook със седалище в Китай и тези, които наскоро са се завърнали от пътувания в страната, се разрешава да работят от вкъщи, твърдят източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани. Компанията отказа коментар.

Ограниченията за пътуване в компанията за социални медии вероятно ще повлияят на хардуерното й подразделение, което продава редица устройства, като хъба за видео чат Portal и очилата за виртуална реалност Oculus. Хардуерът изисква често пътуване от офисите на компанията в Силициевата долина до Китай, където инженерите и мениджърите контролират разработването на продуктите, срещат се с доставчици и разглеждат прототипи.

Сегашните продукти на Facebook вероятно няма да бъдат засегнати, но ходът може да доведе до забавяне на инженеринга на бъдещите устройства, твърди един от източниците. Компанията разглежда други заводи, с които разполага във Виетнам, за да поемат те всяка дейност, която не може да бъде извършена в Китай.

Въпреки че Facebook е един от по-малките производители на хардуер сред американските технологични гиганти, тежкото решение подчертава потенциалното въздействие на коронавируса върху индустрията. По-голямата част от огромната верига на доставки на Apple Inc. е в Китай и други части на Азия. Amazon.com Inc. и Google на Alphabet Inc. също правят своите устройства в региона.

Китайската производствена база на Apple Inc. е изложена на риск от срив след празника на Лунната Нова година, тъй като партньорите на компанията се сблъскват с огнището на коронавируса, което обхвана страната и причини повече от 100 смъртни случая.

Почти всички телефони iPhone в света са произведени в Китай, предимно от Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn) в така наречения iPhone City в Джънджоу, и от Pegatron Corp. в завод близо до Шанхай. Всяко от тези места е на повече от 500 километра от Ухан в централния Китай, епицентъра на вирусното огнище, но това разстояние не ги имунизира от неговите ефекти.

„Не мога да си представя сценарий, при който веригата на доставки да не бъде прекъсната“, казва ветеранът анализатор на индустрията Патрик Морхед от Moor Insights & Strategy. „Ако има един основен проблем в суровините, производството, сглобяването, тестването и доставката, това ще бъде разрушително", допълва той.

Apple увеличава производството, за да отговори на по-високото от очакванията търсене на iPhone, съобщи Bloomberg News през миналата седмица. Компанията обикновено пуска новите си модели iPhone от висок клас около септември, така че е малко вероятно вирусът да има значимо въздействие върху тези планове, но компанията също така се подготвя да започне масово производство на нов евтин iPhone през февруари, а това производство е изложено на сериозен риск.

Apple има приблизително 10 000 преки служители в Китай, в своите търговски и юридически подразделения. Нейната верига за доставки обаче има няколко милиона служители, които произвеждат продукти като iPad, iPhone и Apple Watch. Много от тези служители са си били вкъщи през последните няколко дни за празника и компанията засега не е заявила официално, че ги моли да останат вкъщи за по-дълго време, за да предотвратят разпространението на вируса. Китайските власти наложиха строги ограничения за пътуване и предприеха драстичната стъпка за карантина на целия град Ухан, с население над 11 милиона.

„Прекъсването на веригата на доставки е притеснително, ако служителите във Foxconn и други центрове за производство на компоненти в Китай бъдат ограничени в дейността си“, казва анализаторът Дан Айвс от Wedbush Securities Inc. „Ако огнището в Китай се разшири още повече, това може да повлияе негативно на веригата на доставки, което би причинило големи притеснения за инвеститорите". 

Говорител на Apple отказва коментар.

Foxconn заяви, че следи ситуацията в Китай и следва всички препоръчани здравни практики. Компанията отказа да коментира производството на конкретни места, но казва: „Можем да потвърдим, че вземаме мерки, за да гарантираме, че можем да продължим да изпълняваме всички глобални производствени задължения".

Потвърдените случаи на коронавирус се увеличават в провинция Хенан, където се намира и заводът в Дженчжоу - което може да накара Hon Hai или правителството да затворят фабрики, за да се предотврати по-нататъшното разпространение, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Матю Кантърман.

Провинцията съставлява една четвърт от износа на смартфони от Китай през миналата година, докато целият износ на Китай представлява 27% от продажбите на смартфони в световен мащаб, казва той, позовавайки се на данни на правителството и IDC. Предполага се, че Foxconn представлява повече от 60% от общата търговия на Хенан.

Базираната в Купертино, Калифорния Apple се подготвя за екстремни сценарии, като изготвя възможност основните компоненти да имат двойни източници - както по отношение на доставчиците, така и по географски източник, като засега няма опасност за съществено непосредствено въздействие върху производствените планове, твърди източник, запознат с операциите. Въпреки това по-голямата част от работата по асемблирането се извършва в Китай и така недостигът на работници за сглобяващите линии може да има пряко влияние върху броя на доставките.

Apple има опит с подобни случаи. Компанята въведе политиката за съкращаване на производството след земетресението и цунамито през 2011 г., които засегнаха Япония и доведоха до ограничения в броя компоненти за iPad 2, който компанията пусна през същата година.

При всички случаи инвеститорите и анализаторите ще следят изкъсо изявленията на главния изпълнителен директор Тим Кук за вируса и неговото въздействие върху Apple по време на конференцията на вторник, на която ще се  обсъдят финансовите резултати за последното тримесечие. Кук написа в Twitter през уикенда, че Apple „ще дарява на редица групи по места в Китай, помагайки за подкрепата на всички засегнати от вируса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още