Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нова инициатива ще насърчава футбола да намали своя въглероден отпечатък

Макар Football4Climate да е основно съсредоточена в Европа, програмата вече се разширява в Азия, обхващайки страни като Китай, Индия и Япония

Нова инициатива ще насърчава футбола да намали своя въглероден отпечатък

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като европейските футболни първенства започнаха да възобновяват игра, неправителствената организация Sport and Sustainability International (SandSI) представи нова инициатива, за да накара повече клубове да се фокусират върху въглеродния си отпечатък, съобщава Euractiv.

Създадена в края на май, инициативата Football4Climate има за цел да „използва силата на футбола, за да стимулира климатичната ангажираност и действията сред по-широката футболна индустрия“. 

Още по темата

Изпълнителният директор на SandSI Геерт Хендрикс вярва, че футболът е уникално позициониран, за да помогне за изпълнението на целите за устойчивост. „Спортът е супер мощен инструмент. Науката (за изменението на климата) съществува, но може да бъде доста трудно да се разпространи нейното послание. Ето защо ние искаме да използваме спорта, футбола в частност, за да популяризираме това послание”, обясни Хендрикс в интервю за Euractiv Германия.

Инициативата има три основни цели, свързани с футболната индустрия. Първата е да насърчи клубовете да измерват, отчитат и намаляват въглеродните си отпечатъци. Освен това Football4Climate ще стимулира клубовете да елиминират пластмасата за еднократна употреба и да се ангажират с рамката на ООН „Спорт за климата“.

„Много често да стартираш е най-трудното нещо“, споделя Хендрикс. За да помогне, SandSI е в процес на разработване на безплатен калкулатор за въглероден отпечатък за своите членове. Ако клубовете искат помощ за определяне на своите емисии след това първоначално измерване, организацията ще ги свърже с партньори, за да помогне в тези по-късни етапи.

Групата е в преговори с футболни клубове и асоциации, за да ги включи в програмата. Въпреки това SandSI в момента работи с отделни играчи от клубове като Сампдория и Пари Сен Жермен.

Програмата не се ограничава само до клубове и спортисти. Групата едновременно стартира футболен фен клуб Football4Climate, който насърчава привържениците да достигнат до любимите си клубове и да се застъпват за климатични действия.

Въпреки че инициативата е насочена към европейския футболен сектор, SandSI не ограничава погледа си само в Европа. Наскоро групата стартира хъб в Азия, обхващащ Китай, Япония и Индия с надеждата да даде началото на дискусията за климатичните действия във футболните клубове на тези страни.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 6 месеца
Е, талибани - нали те рябва да са авангарда (за своя сметка) в намаляване на броя на човечеството.
Дерзайте другари!
За светлото безвъглеродно бъдеще!
2
 
4
 
1
преди 6 месеца
Ще забранят на играчите да дишат ли ??? Безумието на климатическите талибани ескалира до невъобразими висини.

Още от Новини
Ikea започва да продава резервни части за продуктите си