IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките в Северна Америка натежаха над печалбата на Adidas

Компанията внася дрехи, които произвежда в Азия, за да се опита да запълни пропуските

18:27 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Adidas е била притисната през последното тримесечие от цената на превозването на дрехи от Азия до Северна Америка, за да запълни дупката в доставките, пише Bloomberg. 

Компанията за спортни стоки отчете оперативна печалба за второто тримесечие, която се оказа малко под консенсусната прогноза на анализаторите и потвърди целите си за 2019 г. , потенциално разочаровайки инвеститорите, които сметнаха прогнозата за консервативна.

Книжата на компанията се търгуваха с 2% надолу рано днес във Франкфурт, с което засегнаха тазгодишния си ръст от 47 на сто.

Adidas харчи повече за авиопревоз на товари, за да компенсира липсите във веригата на доставки, които засягат стоките ѝ от среден клас в Северна Америка, за което компанията заяви през март, че ще свие годишния ѝ растеж с 1 до 2 процентни пункта.

Проблемите с веригата на доставките вероятно ще засегнат компанията и през третото тримесечие, обясни в интервю за Bloomberg TV главният изпълнителен директор Каспър Рорстед.

“Внасяме продукти от Азия, за да сме сигурни, че реално можем да задоволим търсенето, което е ограничаващ фактор през това тримесечие”, посочва още той.

Една от добрите новини беше, че тенденцията за свиване на продажбите на Adidas в Европа, е приключила. Северна Америка, друг регион, който ѝ носи главоболия напоследък, се радва на 5,8% ръст на продажбите. Компанията печели от бързия разтеж в Китай и ор продажбите през дигитални канали.

Като се изключат валутните колебания, приходите от продажби през второто тримесечие са се увеличили с 4,7 на сто, обяви германската компания. Глобалните приходи от продажби са достигнали 5,5 млрд. евро, отговаряйки на средната прогноза.

Въпреки че резултатите до голяма степен изпълниха очакванията, те не бяха достатъчни, за да “предизвикат допълнително вълнение” сред инвеститорите, като се имат предвид последните движения на цената на акциите, коментира анализаторът на Morgan Stanley Елена Мариани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още