IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите по празниците в САЩ може да се окажат по-добри от очакваното

Продажбите на дребно през декември са се увеличили с 0,3% спрямо месец по-рано и с 3,2% спрямо предходната година

17:10 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

През сезона на ваканционните пазарувания продажбите на дребно могат да отбележат ръст от близо 5%, представяйки се малко по-добре от прогнозите на други отрасли, според икономистите на Bank of America (BofA). 

Използвайки обобщени данни за кредитни и дебитни карти на BofA, икономистите на BofA Securities заявиха, че продажбите през декември са се увеличили с 0,3% спрямо месец по-рано и с 3,2% спрямо предходната година, съобщава CNBC.

Национална федерация за търговия на дребно в САЩ очаква продажбите по празниците през 2019 г. да отбележат  ръст между 3,8% и 4,2% спрямо година по-рано.

В същото време разходите на универсалните магазини през декември се свиха както на месечна, така и на годишна база за трети пореден месец. Продажбите за месеца спаднаха с 0,6%.

Икономистите отбялязват, че онлайн продажбите се възстановяват след резкия спад през декември 2018 г.

„Според нас дискреционните разходи в голяма степен се извършват онлайн, което означава, че инвеститорите трябва да се съсредоточат върху търговците на дребно, за да разберат склонността към колебания в разходите“, заявяват те.

Групата с най-ниски доходи - с годишен доход на домакинствата под 20 000 долара - продължава да води в растежа на разходите. Тримесечната осреднена стойност на доходите на групата се повиши с 4,7% спрямо предходната година. Икономистите на BofA заявиха, че разликата в растежа на разходите между групите с ниски и високи доходи се е увеличила от 2018 г., най-вероятно защото заплатите се повишават по-бързо за работниците с по-ниско заплащане.

Друга тенденция беше забелязана при харченето за хранителни стоки. Продажбите на хранителните магазини останаха без промени през декември, докато притежателите на карти на BofA увеличиха разходите си в ресторантите с 0,6% през същия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още