IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на приходите на H&M се забавя заради войната в Украйна

Акциите на модната верига поевтиняват рязко

16:06 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската модна верига Hennes & Mauritz AB (H&M) отчете внезапно забавяне на ръста на продажбите, превръщайки се в един от първите търговци на дребно, чието представяне дава сигнал как войната в Украйна се отразява на потреблението, пише Bloomberg.

Продажбите на компанията са нараснали с 6% в местни валути през март в сравнение с 23% ръст през трите месеца до февруари, обяви H&M в четвъртък.

Акциите на модната верига поевтиняват с над 10% към 15:30 часа българско време.

Войната и увеличаването на случаите на заразени с Covid в Китай натежават върху перспективите пред търговията на дребно, което прави скорошното възстановяване краткотрайно. H&M преустанови продажбите в Русия, която е шестият по големина пазар за компанията и формира около 4% от общите ù приходи. 227 магазина на H&M са затворени към днешна дата, като повечето от тях са в Русия, Беларус и Украйна.

Като се изключат тези три страни, приходите на модната верига са нараснали с 11% през март. Печалбата преди облагане с данъци е достигнала 282 млн. шведски крони (30 млн. долара) за трите месеца до февруари - далеч по-малко от средната оценка на анализаторите за 1,05 млрд. крони.

H&M заяви, че по-големите инвестиции в технологии и веригата за доставки натежават върху печалбата. Запасите на компанията започнаха да се трупат още през 2016 г. и тя все още изпитва затруднения да намали нивото им, чиято стойност надхвърля 4 млрд. долара. Те нараснаха до 18,9% от 12-месечните продажби от 18,7% в края на ноември. От H&M посочиха, че около една шеста от търговските наличности се държат, за да смекчат евентуални забавяния във веригата на доставки.

Търговецът на дребно повиши нетната си цел за затворени магазини до 145 броя тази година спрямо 120 магазина по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още