Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Viacom води преговори за продажбата на дял от Paramount Pictures

Китайската компания Dalian Wanda Group е единият от потенциалните купувачи

Viacom води преговори за продажбата на дял от Paramount Pictures

Снимка: архив Ройтерс

Мениджърите на Viacom увеличават усилията си, свързани с изпълнението на плана да продадат дела си от филмовото студио Paramount Pictures, въпреки съпротивата от страна на контролиращия акционер Съмнър Редстоун. Всичко това има шанса да доразпали споровете и битките в борда на директорите на Viacom, пише Wall Street Journal.

Китайската Dalian Wanda Group води преговори с Viacom за придобиването на 49% дял от студиото, твърдят източници, запознати със случая. Друга компания, чието име не е разкрито, също проявява апетит за подобна сделка, посочва един от източниците.

Директорите, включително председателят и главен изпълнителен директор Филипе Дауман, настояват за продажбата на дял от Paramount, за да получат така необходимите на фирмата средства в брой. Сделката с Wanda ще даде на компанията силен стратегически партньор в Азия. Viacom се стреми към сделка, която ще оцени Paramount между 8 млрд. и 10 млрд. долара, коментира един от източниците.

Но подобна сделка може да се сблъска с известни проблеми.

National Amusements, холдинговата компания на Редстоун, се противопоставя на идеята за продажбата на дял в Paramount и наскоро промени правилника на фирмата, според който вече е необходимо единодушно одобрение на борда за подобна сделка.

Това означава, че ще е необходима именно подкрепата на Редстоун, който определя придобиването на Paramount през 1994 г. като най-голямото постижение в кариера си, както и на неговата дъщеря Шари Редстоун, която е президент на National Amusements и заместник-председател на Viacom.

Представители на Редстоун, дъщеря му и National Amusements са отказали коментар по въпроса. Опитите на Wall Street Journal да откри Wanda в извънработно време не са пожънали успех.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пътят на дървесината до електрическа китара