IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 години от рождението на Хенри Форд

Човекът, който промени автомобилната индустрия, е смятал, че алчността е най-сигурният начин да не се печелят пари

16:39 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hemmings.com </em></p>

Снимка: Hemmings.com

Преди 150 години, на 30-и юли в Гринфийлд (щата Мичиган), е роден човекът, който кардинално промени автомобилната промишленост - Хенри Форд. Синът на ирландски емигранти основава през 1903 г. Ford Motor Company, за да може по-късно да разработи технологията за производство на автомобили на конвейер.

Именно Хенри Форд е човекът, който с модела Ford Model T слага ново начало в автомобилния бизнес. Той създава система за франчайзинг, благодарение на която открива верига от дилърски центрове из цяла Америка. Форд започва да предлага масова продукция на ниски цени и първи увеличава заплатата на работниците си до 5 долара на ден, като поставя един нов стандарт за това време.

Само за 18 месеца предприемчивият бизнесмен успява да намали времето за сглобяване на един Model T от 12 часа на едва час и половина. Това съвсем не е единственият негов успешен проект. През 1927 г. на пазара излиза Ford Model A - автомобил, който слага началото на феномена "хот-род", популярен и до днес.


"Ще построя масов автомобил, достъпен за големи групи хора. Той ще бъде направен от най-добрите материали с помощта на най-добрите специалисти и ще бъде с най-простата конструкция, която може да бъде измислена. Цената му ще бъде толкова ниска, че всеки човек, получаващ заплата, ще може да си го купи и да се наслаждава на него заедно с цялото си семейство", обещава Хенри Форд преди 100 години.

Резултът е ясен - всичко обещано от Форд се случва в действителност. А ето и избрани негови фрази, които звучат актуално и в наши дни:

1. Най-добрият автомобил е новият автомобил.

2. Алчността е най-сигурният начин да не се печелят пари.

3. Японците са измислили много оригинален начин как да вкарват контрабандно стомана в САЩ. Те я боядисват, слагат ѝ 4 колела и твърдят, че това е автомобил.

4. Бизнесът, който не произвежда нищо друго освен пари, не е добър бизнес.

5. Ако попитате клиентите кое превозно средство биха си купили, те със сигурност биха избрали бърз кон.

6. Всеки път, когато видя Alfa Romeo, правя само едно нещо - свалям си шапката.

7. Най-хубавото нещо е, че народът ни не разбира как работи банковата система. Ако разбере, още утре ще стане революция.

8. Физическите упражнения са напълно безмислени. Здравите хора нямат нужда от тях, а на болните са им забранени.

Всички снимки разгледайте в публикацията на Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още