IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Hyundai и Kia се сринаха след очаквания за спад на продажбите в Китай

Китайските власти планират налагането на ограничения върху продажбите на коли

15:31 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Hyundai и Kia се сринаха след очаквания за спад на продажбите в Китай

Акциите на южнокорейските автомобилни производители Hyundai и Kia се сринаха в азиатската търговия в петък на фона на опасенията за спад в продажбите на китайските пазари, предава BBC.

Tъргуваните на борсата в Сеул ценни книжа на Kia Motors Corp. отстъпиха с 4,7%, докато тези на Hyundai Motor Co. приключиха петъчната сесия със спад от 5,9 на сто.

Опасенията на инвеститорите дойдоха, след като китайската държавна агенция Xinhua съобщи, че осем града в страната планират да наложат ограничения върху продажбите на коли. Този ход се разглежда като опит на местните власти да контролират високите нива на екологично замърсяване.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и основен двигател на растежа на фирми като Hyundai.

"Китай е отговорен за около 20% от общите продажби на Hyundai Motor Со., а подобни новини забавят перспективите пред продажбите", заяви Су Сунг-Мун, анализатор в Korea Investment & Securities.

Според информацията на агенция Xinhua, осемте града са Тиендзин, Шънджън, Хангджу, Чънду, Шъдзяджуан, Чунцин, Ухан и Кингдао.

По думите на Сунг-Мун, ако планът на китайските власти се осъществи, рестрикциите ще доведат до спад на продажбите на коли с около 400 000 броя.

Нивата на замърсяване в Китай непрестанно се увеличават през последните няколко години, като към момента втората по сила икономика в света е най-големият замърсител на атмосферата в света.

Лошото качество на въздуха се превърна в ключов политически и социален проблем в Китай. Някои от най-големите и най-успешните скорошни протести в страната бяха предизвикани именно поради екологични съображения.

Негативизмът сред китайските граждани, изразяван най-вече в онлайн пространство, подтикна местната власт да промени начина, по който да съблюдава нивата на замърсяване.

Новите китайски управляващи обявиха, че подобряването на качеството на живот на населението е една от ключовите политически цели за тях. През изминалия месец правителството нареди на предприятията от най-силно замърсяващите околната среда индустрии да намалят вредните емисии с 30% до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още