IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутомотив компанията Nidec влиза с 3,5 млн. долара инвестиции в развоен център у нас

Концернът за производство на електрически двигатели ще наеме в София 100 инженери за разработка на следващо поколение хардуер и софтуер

12:14 | 27.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Kosuke Okahara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Инвестиция в център за развойна дейност планира една от най-големите аутомотив компании в Япония NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели. Компанията ще инвестира първоначално 3,5 млн. долара в нов развоен център в София, като се очаква до края на годината да наеме 100 инженери, съобщи Министерството на иновациите и растежа.

Филип Марке, директор индустриализация e-Drive в японския концерн, представи първата фаза на инвестиционния проект на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според Лорер България се превръща в център в региона за развойна дейност в автомобилната индустрия. „Тази инвестиция потвърждава положителната тенденция от началото на годината“, посочи министърът.

По думите му задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Той подчерта, че досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи.

„Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства“, коментира министърът.

Nidec Elesys Corporation е водещ производител на електронно управление, както и на безопасен и удобен транспорт. Компанията разработва и произвежда електронни контролни устройства за управление, спирачки и други системи за глобални автомобилни производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още