Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

BMW: Вето върху руския газ ще принуди автомобилната индустрия да спре работа

Германският автоконцерн разглежда различни енергийни сфери, в които да инвестира, за да се диверсифицира спрямо изкопаемите горива

BMW: Вето върху руския газ ще принуди автомобилната индустрия да спре работа

Снимка: Bloomberg L.P.

BMW AG проучва нови инвестиции в слънчева, геотермална и водородна енергия, за да намали зависимостта си от природния газ, съобщава Ройтерс, цитирайки директора, отговарящ за производството в германската автомобилна група Милан Неделкович. Той предупреди в същото време, че ембаргото върху руския газ ще предизвика застой в автомобилната индустрия.

Концернът, който разчита на природния газ за 54% от потреблението си на енергия през 2021 г., проучва добавянето на соларни мощности към заводите си, както и транспортирането на водород за своята фабрика в Лайпциг, Германия. 

Още по темата

„Водородът е много подходящ за намаляване или дори за пълно компенсиране на търсенето на газ“, изтъква Неделкович. „Нашата индустрия представлява около 37% от потреблението на природен газ в Германия“, добавя той.

Неделкович предупреди, че ако няма доставки на руски газ, не само BMW, но цялата автомобилна индустрия в Германия „ще спре“.

Плановете на най-големия производител на луксозни коли по пазарен дял в света отразяват по-широка подготовка, която тече в германската индустрия, за да се дистанцира от руския газ и да си осигури система за разпределяне на наличните доставки в случай на внезапно спиране на вноса на този вид енергия.

Планираният нов завод в Дебрецен, Унгария, за който BMW заяви, че ще бъде първата фабрика за автомобили в света, която ще работи изцяло без изкопаеми горива, ще разчита в голяма степен на слънчева енергия, посочва Неделкович, добавяйки, че автомобилният производител обмисля употребата и на геотермална енергия.

Геотермалната енергия е по-стабилна от зависимата от метеорологичните условия възобновяема енергия, но при нея липсват значими иновации, както и съществен растеж, за разлика от вятърната и соларната енергия. Това е така отчасти поради високите първоначални разходи и сложните процеси на лицензиране за сондиране.

Запитан за потенциала на ядрената енергия, която представлява около половината от енергийните доставки на Унгария, но бива отхвърляна в Германия, Неделкович каза: „Ядрената енергия може да бъде стабилизиращ фактор, особено в тези нестабилни времена. За нашето собствено производство ние разчитаме на регенеративни източници на енергия".

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
0pk до: Императорът
преди 1 месец
Е хубава работа, дай сега всички да изтрепем. Да спират работа и да освобождават търговската ниша на Мъск - той поне може да работи. :D
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Аз не мога да разбера какви са тия *** и примиряващи се с всичко съвременни капиталисти. Абе, вие сте голяма компания и не сте сами - наемете качествени килъри, платете им 5-10 милиона ако трябва - и - да убият урсулата !!! Какво сложно има?

Още от Новини
Tesla записа спад на доставките след драмата с Covid-19 в Китай