IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските автомобилни концерни отново предупреждават за рисковете около Brexit

Липсата на свободна търговия между Великобритания и ЕС ще увеличили производствените разходи на индустрията в страната с 3,2 млрд. паунда, посочват от SMMT

13:02 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските автомобилни производители предупредиха, че следващото правителство на страната трябва да постигне „силно споразумение за Brexit“, за да засили конкурентоспособността и да защити работните места след отделянето на Кралството от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Концерните се нуждаят от безмитна търговия, опростено регулиране и достъп до таланти, заявяват от лобистката група на Обществото на производителите и търговците на автомобили дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември. 

Евентуална победа за премиера Борис Джонсън може да позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС на 31 януари, като в случая ще е от критично значение как ще протекат преговорите с Брюксел и до какво ще доведат те. Концерните подчертават необходимостта от отключване на инвестициите в технология с нулеви въглеродни емисии.

"Автомобилният сектор преминава през период на безпрецедентна промяна и не трябва да оставяме натискът на Brexit да се отклонява от фокуса ни върху съгласувана национална индустриална стратегия", заяви президентът на SMMT Джордж Гилеспи. „Сътрудничеството между индустрията и правителството трябва да бъде по-силно от всякога“, добави още той.

Митата за внос на части и износ на автомобили съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО) биха увеличили производствените разходи на индустрията с 3,2 млрд. паунда (4,1 млрд. долара), заявиха от SMMT. Това ще доведе до нарастване на цените на продуктите и в крайна сметка ще се стигне до свиване на търсенето във Великобритания.

Концерните предупреждават още, че това ще намали наполовина производството в страната до 2024 г.

Производителите на автомобили са похарчили повече от 500 млн. паунда заради Brexit, като през октомври японският концерн Nissan Motor Co. предупреди за рисковете от сценарий, в който Великобритания напусне ЕС без споразумение, заявявайки, че митата за износ към блока най-вероятно ще принудят компанията да изтегли своите операции от Кралството.

Ако все пак Борис Джонсън бъде преизбран, той ще разполага само с 11 месеца, за да осигури последващо търговско споразумение. Това означава, че все още има шанс Великобритания да се върне към правилата на СТО, ако не е налице достатъчно голямо мнозинство на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още