Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Fiat оттегли насоките си за 2020 г., след като отчете загуба от 1,69 млрд. евро

Затварянето на заводите на концерна в Северна Америка заради коронавируса е довело до 16-процетен спад на приходите през първото тримесечие

Fiat оттегли насоките си за 2020 г., след като отчете загуба от 1,69 млрд. евро

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Италиано-американският автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) регистрира загуба през първото тримесечие на годината и заяви, че може да набере допълнително средства, след като обяви минус 5,1 млрд. евро по отношение на своя индустриален свободен паричен поток, съобщава Bloomberg.

Концернът оттегли насоките си за 2020 г. по примера на своите конкуренти в лицето на Ford Motor Co. и Daimler AG.

Продажбите и печалбите в индустрията бяха силно засегнати от вируса. Fiat Chrysler прекрати работата в заводите си в Европа и САЩ заради строгите мерки, които принудиха работниците да си останат по домовете. 

Още по темата

Резкият спад на продажбите принуди FCA да търси пари, след като обеща на акционерите над 6 млрд. евро, свързани с плана на компанията да се обедини с френския конкурент PSA Group. FCA, която потвърди плана за сливане, допълни финансите си с кредитна линия в размер на 3,5 млрд. евро, „структурирана като мост към капиталовите пазари“.

Второто тримесечие ще бъде най-лошото през годината, прогнозира финансовият директор на групата по време на конференция. „Продължаваме да преценяваме всички възможности за финансиране и очакваме достъп до финансиране както и когато е наличен при разумни условия, за да укрепим допълнително баланса си и да повишим ликвидността си, за да оптимизираме финансовата ни гъвкавост“, заявяват от компанията.

През март, когато FCA каза, че спира производството в Северна Америка, компанията посочи, че ще предостави актуализация на финансовите си насоки, след като приключи с оценката на въздействието на пандемията.

Компанията вече официално изтегли целта си за 2020 г., поставена първоначално от главния изпълнителен директор Майк Менли през октомври, за печалба от 7 млрд. евро преди лихви и данъци.

Временното затваряне на заводите в Северна Америка, където Fiat Chrysler генерира по-голямата част от продажбите си, лиши концерна от приходи от продажби на търсени модели, като пикапа Ram и кросоувъра Jeep Wrangler. Това е довело до 16-процетен спад на приходите през първото тримесечие до 20,6 млрд. евро. Компанията реализира нетна загуба в размер на 1,69 млрд. евро.

Планът на FCA да се обедини с PSA ще създаде евентуално четвъртия по големина автомобилен производител в света по пазарен дял, което ще позволи на компаниите да споделят тежестта на разходите за скъпи нови технологии.

Акциите на групата поскъпват с 2,22% към 17 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайският автомобилен сектор се подготвя за задълбочаване на кризата с чиповете