IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors сви прогнозата си заради търговската война

19:55 | 25.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият американски автомобилен производител General Motors понижи в сряда прогнозите си за фискалната година, изправен пред повишените разходи за нереализирана продукция и търговския конфликт с Европа, съобщава Ройтерс.

По-ниските очаквания засенчиха силното второ тримесечие и акциите поевтиняха рязко с над 5 процента преди отварянето на борсата.

Котировките и на други американски автомобилни компании тръгнаха надолу в началото на търговията. Ford Motor обяви резултатите си след началото на официалната търговия днес. Тримесечната печалба на GM нарасна с 44 на сто до 2,39 млрд. долара, или 1,66 долара за акция. Преди година компанията отбеляза загуби при продажбата на европейското подразделение Opel.

Без извънредните разходи компанията от Детройт е спечелила 1,81 долара за акция, надминавайки очакванията на Wall Street за 1,78 долара за акция, според проучване на FactSet. Приходите са 36,76 милиарда долара, което е под прогнозите на Wall Street. Компанията е успяла да продаде в периода между април и юни 2,1 млн. коли - малко под количеството от преди година. 

General Motors очаква печалба от 5,14 за акция през 2018 година, което е по-ниско от 6 долара за акция. Причината за това са "скорошните значителни разходи за нереализирана продукция" наред с неблагоприятните валутни курсове. Пазарите прогнозираха печалба от 6,42 долара за акция през 2018 година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи на 1 юни вносни мита от 25 и 10 процента съответно върху стоманата и алуминия за Канада, Мексико и ЕС. Това доведе до рязко увеличение на разходите, тъй като местните производители вдигнаха цените.

Акциите на Ford поевтиняха с около 3 процента, а на Tesla - с почти 3 процента. Същото се случи и с акциите на производителите на автомобилни части. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още