IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM спира изплащането на дивиденти и програмата за обратно изкупуване на акции

Мерките са условие за предоговаряне на револвиращ кредит на фона на усилията за запазване на кеш в разгара на пандемията

17:57 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

General Motors Co. (GM) спря изплащането на дивидент и програмата за обратно изкупуване на акции, тъй като най-големият американски производител на автомобили се стреми да запази кеша си в разгара на пандемията от коронавируса Covid-19, съобщава Bloomberg.

Заради разпространението на вируса значителна част от световната автомобилна индустрия е напълно блокирана в момента, отбелязва информационната агенция.

Мерките са условие за GM да измени договор за револвиращ кредит и да удължи матуритета до 2022 г., посочва се още в публикацията.

Действията следват и други мерки за запазване на кеша, предприети в началото на този месец. Компанията отложи изплащането на 20% от заплатите на работниците и служителите, оряза компенсациите на висшите ръководители и пусна 6500 служители в отпуск.

Главният изпълнителен директор Мери Бара за пръв път обяви голямо обратно изкупуване на акции през 2015 г. Тя разшири програмата до 14 млрд. долара две години по-късно в разгара на поредната битка с мениджъра на хедж фондове и милиардер Дейвид Айнхорн.

Акциите на GM поевтиняха с 3,7% малко след отварянето на редовната борсова сесия. Тази година цената на акциите на компанията пада с около 41%.

Според Дан Ливай, анализатор на Credit Suisse, сега GM „има достатъчно ликвидност, за да премине през най-лошите смущения“.

GM, Ford и Fiat Chrysler Automobiles NV работят за възобновяване на производството в началото на май, но не е ясно дали държавните и местните власти ще отменят карантинните мерки, за да им позволят да го направят. Съюзът на обединените работници на автомобили също заяви, че се противопоставя на отварянето на компаниите толкова скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още