IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гон лично е разпореждал на помощника си да подправя данните за доходите?

Твърди се, че в продължение на пет години Гон е декларирал пред властите двойно по-ниски доходи от реално получените

11:51 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Шефът на алианса Nissan-Renault Карлос Гон, който бе арестуван по подозрения във финансови нарушения, е давал преки разпореждания на помощника си и члена на Борда на директорите на Nissan Грег Кели да фалшифицира данните за неговите доходи. Това съобщи днес японският Asahi, цитиран от БТА.

При продължаващите следствени действия са открити електронни писма от Гон до Кели, които потвърждават този факт.

Гон и Кели бяха арестувани в понеделник от следователи на Токийската прокуратура по подозрение, че са нарушили японските финансови закони. Твърди се, че в продължение на пет години Гон е получил като възнаграждения от Nissan около 10 милиарда йени или почти 89 милиона долара, но е декларирал за плащане на данъци близо два пъти по-малка сума.

Днес се очаква ръководството на Nissan да уволни емблематичния си шеф Карлос Гон от поста председател на съвета на директорите на компанията.

В момента Гон и Кели са задържани, след като окръжният съд на Токио удовлетвори искането на прокуратурата срокът на задържането им да бъде удължено с още 10 денонощия.

Днес по-късно министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер ще се срещне в Париж с японския си колега Хирошиге Секо, за да обсъдят бъдещето на автомобилния съюз Renault-Nissan. 

"Първоначалната мисъл на всички бе, че Гон е загубил връзката на съотношението наемен служител-собственик и се е самозабравил като изпълнителен директор. Обвиненията не са, че са укривани доходи, а в това, че част от тази компенсация – основно в ценни книжа, той е прикрил от акционерите. Обвинението на прокуратурата е в нарушение на законите за ценни книжа, което по японските закони може да доведе до 10 г. затвор. Това най-лесно може да бъде доказано. Ръководствата на Nissan и Renault се дистанцираха от действията на Гон. От сегашна перспектива действията им изглеждат обясними. Дори съществуват подозрения, че японското ръководство на Nissan е инициатор на въпросната процедура", коментира темата пък Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, главен редактор на списанията Bulgaria ON AIR The Inflight Magazine, Go ON AIR и Investor Digest и главен редактор на Automedia.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Вижте повече от разговора!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още