IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda: Започваме масово производство на автомобили с трето ниво на автономност

Концернът планира да започне продажбите на Honda Legend през 2021 г., след като технологията, с която моделът е снабден, беше одобрена от японските власти

12:21 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Японската компания Honda Motor Co заяви в сряда, че ще бъде първият автомобилен концерн, който започва масово производство на автомобили с трето ниво на автономност. Множество сензори ще позволят на шофьорите да наблюдават как автомобилите им се движат самостоятелно в условия на натоварен трафик, съобщава Ройтерс.

„Honda планира да започне продажбите на Honda Legend (луксозен седан), снабден с наскоро одобреното оборудване за автоматизирано шофиране“ преди края на март 2021 г., изтъкват от концерна. 

Глобалната надпревара при изграждането на автономни превозни средства представлява ключово бойно поле за автомобилните производители, както и за технологични компании като Alphabet Inc., които инвестират милиарди долари в сегмента.

По-рано днес японското правителство връчи сертификат за безопасност на технологията на Honda Traffic Jam Pilot, позволяваща, вече законно, на водача да откъсне поглед от пътя.

На теория съществуват шест нива на автономност на превозното средство, от нула до пет, започващи от автомобили изцяло под контрола на водача до напълно самоуправляващи се превозни средства без волан или педали за спирачка и газ.

Автомобилите с второ ниво на автономност, които вече са по пътищата, могат да контролират скоростта и управлението, но шофьорите се задължават да седят на шофьорското място и да са готови да поемат контрола над колата по всяко време.

През юли американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc заяви, че е „много близо" до постигане на пето ниво на автономност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още