Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай увеличава употребата на етанол като гориво до 2020 г.

Целта е да се намали замърсяването в градовете и да се намери алтернатива за колосалния излишък от царевица

Китай увеличава употребата на етанол като гориво до 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Китай планира да разшири употребата на етанол като автомобилно гориво на цялата територия на страната до 2020 година, като част от борбата срещу замърсяването на околната среда, но и откривайки нови възможности за колосалния излишък от царевица, предаде France press.

В документ на влиятелната Агенция за икономическо планиране (NDRC), която е свързана с енергийната администрация, се предвижда "да се подкрепи до 2020 година употребата на етанол като гориво в цялата страна и осигуряване на пълно базово покритие", като се увеличат промишлените мощности за производство на биогорива, пише БТА.

Биогоривата са едва 1 процент от потребяваните петролни продукти в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света.

След това, до 2025 година, страната ще трябва да положи усилия да произвежда в големи мащаби етанол на основата на целулоза (растителна суровина - бел. ред.) и да усъвършенства технологиите си, за да достигне международните стандарти, се казва в документа. 

Още по темата

Целта, разбира се, е да се намалят парниковите емисии, за да се противодейства на замърсяването на атмосферата в големите китайски градове, но също и да се използват по-пълноценно селскостопански продукти с изтекъл срок на годност или в прекомерно големи количества.

Етанолът може да се произвежда от захароза (цвекло, захарна тръстика), но също и от царевица. А Китай притежава колосален излишък от царевица в запасите си, възлизащ на над 200 млн. тона.

Голяма част от реколтите в северната и североизточната част на страната традиционно се изкупуват от производителите от държавни организации, за да се поддържат цените.

Китай преразгледа към понижение прогнозата си за царевичната реколта през 2017-2018 година, но властите обмислят начини за използване на гигантския национален излишък от суровината, чието качество често е ниско и която с течение на времето се разваля.

В дългосрочен план Пекин възнамерява да използва и други съставки, освен царевицата, за производството на биогорива. "Китай произвежда всяка година над 400 млн. тона растителни отпадъци от стърнищата и лесовъдството, от които 30 процента биха могли да се използват за производството на 20 млн. тона биогориво", обяснява енергийната администрация.

В момента потреблението на биогорива в Китай достига 2,6 млн. тона годишно. Страната е третият световен производител - макар и далеч зад Съединените щати и Бразилия - и възнамерява да увеличи производството си до 4 млн. тона до 2020 година. 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Биогоривата са едва 1 процент от потребяваните петролни продукти в Китай
----
хахахаха, абе мислете докато превеждате ... колко да са био ако бяха от петрол, а ?

Още от Новини
Първата кола, отпечатан с 3D принтер, излиза в серийно производство